Kalp yetmezliği hastalarında sistemik immün inflamatuar indeksin değerlendirilmesi
Evaluation of the systemic immune-inflammation index in patients with heart failure
  1. Tez No: 978593
  2. Yazar: FATİH MEHMET GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTINBİLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Yetmezliği, Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks, Mortalite, Heart Failure, Systemic Immune-Inflammation Index, Mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kalp yetmezliği (KY), kalbin vücudun metabolik gereksinimlerini karşılayacak düzeyde kan pompalayamamasıyla karakterize, progresif ve ölümcül seyirli bir klinik sendromdur. Kardiyak output yetersizliği sonucu doku perfüzyonu azalır, buna bağlı olarak konjestif sıvı birikimi ve organ fonksiyon bozuklukları gelişir. Dispne, ortopne, periferik ödem, halsizlik ve paroksismal noktürnal dispne tipik semptomlardır. KY'nin prevalansı yaşla birlikte artmaktadır. Gelişen tanı ve tedavi yöntemlerine karşın mortalite oranlarının hâlâ yüksek olması, yeni prognostik belirteçlerin araştırılmasını gerekli kılmaktadır. Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks (SII), trombosit ve nötrofil sayılarının çarpımının lenfosit sayısına oranlanmasıyla hesaplanan [(PLT×NEU)/LYM] bir parametredir. Son yıllarda hem maligniteler hem de kardiyovasküler hastalıklar için sistemik inflamasyonun objektif bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışma, acil servise başvuran ve KY tanısı ile servise veya koroner yoğun bakıma yatırılan hastalarda SII düzeylerinin mortalite ve prognoz üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca SII'nin değişiminin mortaliteyle ilişkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 01.06.2021 – 01.06.2024 tarihleri arasında İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis'ine başvuran, kalp yetmezliği tanısı ile takip edilen, hastanemiz kardiyoloji servisine ya da koroner yoğun bakım ünitesine yatışı yapılan hastalar üzerinde yapıldı. 18 yaşından küçük hastalar, gebeler, kronik inflamatuar hastalığı olanlar, kür almamış kanser hastaları, aktif enfeksiyon bulguları olan, mortalite bilgilerine ulaşılamayan ve verilerinde eksiklikler bulunan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların demografik verileri ve 30 günlük klinik sonlanımları analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 225 kalp yetmezliği hastası dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 72.8 ± 11,8 yıl olup, %57,3'ü erkekti. En sık görülen şikâyet dispne %98,2 idi. Eşlik eden hastalıklar arasında hipertansiyon %77,8, koroner arter hastalığı %64,4 ve diyabetes mellitus %52,4 ön plandaydı. Mortalite oranı %28,4 olarak saptandı. Mortalite olan grupta yaş anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0.05). Cinsiyet, ek hastalıklar ve başvuru şikâyetleri açısından gruplar arasında fark bulunmadı (p>0.05). Laboratuvar parametrelerinde mortalite olan grupta eGFR ve trombosit düzeyleri anlamlı şekilde düşük, troponin düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). EF/Troponin oranı mortalite grubunda anlamlı olarak düşük saptandı (p=0.022). SII indeksinde, mortalite olmayan grupta 3. gün değerlerinde anlamlı düşüş (p<0.05) görülürken, mortalite grubunda 3. gün SII puan değerlerinde anlamlı artış izlendi (p<0.05). Ayrıca SII puan değişim oranı mortalite grubunda belirgin olarak yüksekti (p<0.05). SII puanı artan hastalarda mortalite oranı, anlamlı biçimde daha yüksekti (p<0.05). Bu bulgular, sistemik inflamatuar aktivitenin artışı ile mortalite arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Sonuç: SII değerinin kalp yetmezliği hastalarında mortaliteyi öngörmede kullanılabilecek pratik, ucuz ve güvenilir bir biyobelirteç olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Heart failure (HF) is a progressive and life-threatening clinical syndrome characterized by the inability of the heart to pump blood at a level sufficient to meet the metabolic demands of the body. As a result of reduced cardiac output, tissue perfusion declines, leading to congestive fluid accumulation and end-organ dysfunction. Dyspnea, orthopnea, peripheral edema, fatigue, and paroxysmal nocturnal dyspnea are typical clinical symptoms. The prevalence of HF increases with age. Despite advances in diagnostic and therapeutic strategies, mortality rates remain high, necessitating the investigation of novel prognostic markers. The Systemic Immune-Inflammation Index (SII), calculated as platelet count × neutrophil count / lymphocyte count [(PLT × NEU) / LYM], has recently emerged as an objective indicator of systemic inflammation in both malignancies and cardiovascular diseases. This study aimed to evaluate the impact of SII levels on mortality and prognosis in patients presenting to the emergency department with HF and subsequently admitted to the cardiology ward or coronary intensive care unit. Additionally, the relationship between temporal changes in SII values and mortality was examined. Materials and Methods: This study included patients who presented to the Emergency Department of Istanbul Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between 01.06.2021 and 01.06.2024 and were hospitalized with a diagnosis of heart failure in the cardiology service or coronary intensive care unit. Patients younger than 18 years, pregnant women, individuals with chronic inflammatory diseases, cancer patients not undergoing curative therapy, patients with active infection findings, those with missing mortality data, and those with incomplete records were excluded. Demographic characteristics and 30-day clinical outcomes of the patients were analyzed. Results: A total of 225 HF patients were included. The mean age was 72.8 ± 11.8 years, and 57.3% were male. The most common presenting complaint was dyspnea (98.2%). The most prevalent comorbidities were hypertension (77.8%), coronary artery disease (64.4%), and diabetes mellitus (52.4%). The overall mortality rate was 28.4%. Patients in the mortality group were significantly older (p < 0.05). No significant differences were found between groups regarding sex, comorbidities, or presenting symptoms (p > 0.05). Among laboratory parameters, estimated glomerular filtration rate (eGFR) and platelet levels were significantly lower, while troponin levels were significantly higher in the mortality group (p < 0.05). The EF/Troponin ratio was also significantly lower in the mortality group (p = 0.022). Regarding SII values, the non-mortality group exhibited a significant decrease in SII levels by day 3 (p < 0.05), whereas the mortality group showed a significant increase in SII levels by day 3 (p < 0.05). Moreover, the rate of change in SII was markedly higher in the mortality group (p < 0.05). Patients with increasing SII values had significantly higher mortality rates (p < 0.05). These findings indicate a strong association between elevated systemic inflammatory activity and mortality. Conclusion: The SII appears to be a practical, inexpensive, and reliable biomarker that may be useful for predicting mortality in patients with heart failure.