Graves hastalarında göz kapağı ve oküler yüzey dijital analizinin hastalığın klinik aktivite ve şiddetini belirlemedeki yeri ve kullanılabilirliğin incelenmesi
An investigation into the role and clinical applicability of digital eyelid and ocular surface analysis in the assessment of disease activity and severity in Graves disease
- Tez No: 978634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA TİRYAKİ DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Graves orbitopati, Dijital görüntü analizi, proptozis, retraksiyon, göz kapağı metrik parametreleri, Graves' orbitopathy, digital image analysis, proptosis, eyelid retraction, eyelid metric parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Graves Hastalığında orbitopati kliniği durumuna göre hastaların göz kapağı morfolojik parametreleri ve göz hareketlerinin dijital görüntü analizi ile objektif ola-rak değerlendirilebilmesi ve klinikte kullanılabilirliğinin incelenmesi; ayrıca proptozis ve retraksiyon gibi bulguların göz kapağı morfolojisi üzerindeki etkilerin incelenmesi amaç-landı. Gereç ve Yöntem: Prospektif, kesitsel ve gözlemsel tasarıma sahip tez çalışmasına, Graves Hastalığı tanısı konan 104 hasta, 41 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların mua-yenesinde değerlendirilen KRM1, KRM2 ve KA ve Hertel ekzoftalmometre ile proptozis ölçümleri kaydedildi. Hastalar, muayene bulguları temel alınarak orbitopati durumlarına göre sınıflandırıldı. Orbitopati saptanan hastaların EUGOGO hastalık şiddeti evrelemesi ve KAS skoru belirlendi. Tüm katılımcıların yüz fotoğrafları aynı göz hekimi tarafından stan-dart koşullarda çekildi. Fotoğraf görüntüsü üzerinden göz kapağının morfolojik parametrele-ri, göz hareketi ve proptozis miktarı ImageJ yazılımı aracılığıyla değerlendirildi. Elde edilen veriler MATLAB ortamına aktarılarak kapak kurvatür ilişkili parametreler belirlendi. Klinik muayene ve İmageJ ile elde edilen ölçümler birbiriyle uyumluluk açısından karşılaştırıldı. İmageJ ile elde edilen verilerin klinik aktivite ve hastalık şiddeti ile ilişkisi araştırıldı. Göz kapağı morfolojisinin, proptozis ve retraksiyon bulguları ile olan ilişkisi analiz edildi. Bulgular: Klinik muayenede ölçülen KRM1 ve proptozis değerlerinin, dijital ölçümler ile yüksek düzeyde uyumlu olduğu izlendi (p<0,05, p<0,05). Dijital ölçüm yöntemiyle hesapla-nan proptozis değerlerinin %90,7 sensitivite ve %91,0 spesifiteye sahip olduğu gösterildi. Orbitopati izlenen hastalarda, dijital ölçüm yöntemi ile elde edilen kapak metrik değerleri, göz kapağı kurvatürü ve oküler motiliteye ilişkin parametrelerde belirgin morfolojik deği-şiklikler saptandı (p<0,001). Elde edilen göz kapağı metrik parametreleri Hertel ölçümleri ile korelasyon gösterdi (p<0,005). İmageJ ile elde edilen KRM1, superior skleral show, ka-pak aralığı, üst kapak dikey ve temporal sapma değerleri, orta-şiddetli evre hasta grubunda anlamlı yüksek izlendi (p=0,034)(p<0,001)(p=0,022)(p=0,004)(p=0,006). Göz hareketlerinin değerlendirilmesinde addüksiyon, elevasyon, abdüksiyon dereceleri orta-şiddetli hasta gru-bunda anlamlı şekilde düşük izlenmekle birlikte (p<0,001), addüksiyon ve elevasyon hareket dereceleri ile KAS skoru arasında negatif korelasyon saptandı. Orbitopati saptanan hastalar-da retraksiyon ve proptozis bulgularının kapak morfolojisi üzerindeki etkisi ayrı ayrı ince-lendiğinde, izole retraksiyonun grubunda superior skleral show KRM1, üst kapak dikey sapma değerleri (p=0,003)(p<0,001)(p<0,001); izole proptozis grubunda inferior skleral show, KRM2, alt kapak dikey sapma ve alt kapak uzunluğu anlamlı şekilde daha yüksek iz-lendi (p=0,016)(p<0,001)(p<0,001)(p<0,001). Sonuç: İmageJ yazılımı kullanılarak gerçekleştirilen dijital görüntü analizi ile göz kapağı morfolojik özelliklerinin objektif veriler ile değerlendirilebileceği ve elde edilen göz kapağı metrik parametrelerinin klinik muayeneye tamamlayıcı nitelikte veriler sunabileceği görül-müştür. Orbitopati saptanan hastalarda kapak morfolojisinde meydana gelen değişikliklerin dijital ölçüm yöntemleriyle objektif biçimde değerlendirilebildiği izlenmiştir. Ayrıca, elde edilen bulgular, retraksiyon ve proptozisin farklı kapak bölgelerinde karakteristik morfolojik etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Çalışmada belirtilen ölçüm yönteminin standardizasyo-nunun sağlanması durumunda, bu yaklaşımın yarı otomatik veya tamamen otomatik derin öğrenme tabanlı yapay zeka algoritmalarıyla entegre edilerek gelecekte okuloplasti prati-ğinde kullanılabilir hale gelmesi mümkün görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to objectively evaluate eyelid morphological parameters and ocular motility in patients with Graves' disease according to the presence and severity of orbitopathy using digital image analysis, to assess the clinical applicability of this method, and to investigate the effects of findings such as proptosis and eyelid retraction on eyelid morphology. Material and Method: This prospective, cross-sectional, and observational thesis study included 104 patients diagnosed with Graves' disease and 41 healthy controls. KRM1, KRM2, palpebral fissure height, and proptosis measurements obtained via Hertel exopht-halmometry were recorded during clinical examination. Patients were classified according to orbitopathy status based on clinical findings. The EUGOGO disease severity staging and CAS scores were determined for patients with orbitopathy. Standardized frontal facial pho-tographs were captured by the same ophthalmologist for all participants. Eyelid morpholo-gical parameters, ocular motility, and proptosis were assessed on these images using the ImageJ software. All data were transferred to the MATLAB environment to compute curva-ture-related eyelid parameters. Clinical examination findings and ImageJ-based measure-ments were compared for agreement. The relationship between ImageJ-derived measure-ments and clinical activity/severity was analyzed, and the impact of proptosis and retraction on eyelid morphology was examined. Results: KRM1 and proptosis values measured clinically demonstrated a high degree of concordance with digital measurements (p<0.05, p<0.05). Proptosis values computed using the digital method showed 90.7% sensitivity and 91.0% specificity. In patients with orbito-pathy, significant morphological alterations were detected in eyelid metric parameters, eye-lid curvature values, and ocular motility parameters obtained via digital image analysis (p<0.001). Eyelid metric parameters correlated with Hertel measurements (p<0.005). Ima-geJ-derived KRM1, superior scleral show, palpebral fissure height, upper eyelid vertical deviation, and temporal deviation values were significantly higher in the moderate–severe disease group (p=0.034; p<0.001; p=0.022; p=0.004; p=0.006). Ocular motility assessment revealed that adduction, elevation, and abduction values were significantly reduced in the moderate–severe group (p<0.001), and adduction and elevation degrees exhibited a negative correlation with CAS scores. When evaluating the effects of retraction and proptosis separa-tely, superior scleral show, KRM1, and upper eyelid vertical deviation values were signifi-cantly higher in the isolated retraction group (p=0.003; p<0.001; p<0.001); whereas inferior scleral show, KRM2, lower eyelid vertical deviation, and lower eyelid length were signifi-cantly higher in the isolated proptosis group (p=0.016; p<0.001; p<0.001; p<0.001). Conclusion: Digital image analysis using ImageJ software allows objective evaluation of eyelid morphological characteristics, providing complementary data for clinical assessment. In patients with orbitopathy, significant morphological alterations were observed in both upper and lower eyelids, which could be objectively quantified using digital methods. The findings indicate that retraction and proptosis exert distinct, region-specific morphological effects on the eyelids. Standardization of the proposed measurement method may enable future integration of this approach with semi-automatic or fully automated deep learning–based artificial intelligence algorithms, potentially expanding its applicability in oculoplas-tic practice.