Endometrial dokudaki Annexin-A2 düzeyinin preeklampsi ile ilişkisi
The relationship between Annexin-A2 levels in endometrial tissue and preeclampsia
- Tez No: 978640
- Danışmanlar: PROF. DR. İNAN İLKER ARIKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeclampsia, Decidua, Annexin A2, ANXA2 deficiency, Decidualization resistance, Preeclampsia, Decidua, Annexin A2, ANXA2 deficiency, Decidualization resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Preeklampsi öyküsü olan ve olmayan hastalar arasında endometrial dokuda Annexin-A2 molekülünün anlamlı düzey farkı olup olmadığını araştırmak ve tanıda kullanılabilirliğini belirlemek. Gereç ve Yöntem: Jinekolojik endikasyonlar sebebi ile endometrial biyopsi planlanan hastalar preeklampsi öyküsü olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Preeklampsi öyküsü olanlar çalışmamızın çalışma grubunu oluştururken preeklampsi öyküsü olmayan hastalar kontrol grubunu oluşturdu. Alınan endometrial biyopsi örneklerinden ELİSA yöntemi ile total Annexin-A2 düzeyi ölçüldü ve iki grup arasında istatistiksel karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Çalışma grubundaki olguların endometrial Annexin-A2 düzeyleri (ort. 16,64 ±10,62 ng/ml), kontrol grubuna (ort. 10,59 ±6,81 ng/ml) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,033). ROC eğrisi analizi sonucunda, preeklampsi varlığını öngörmede Annexin-A2 için belirlenen 15,74 ng/ml'lik kesme değerinin duyarlılığı %42,86, özgüllüğü %83,33 olarak saptandı. Bu değerin üzerindeki Annexin-A2 düzeyi, preeklampsi riskini 3,75 kat artırmaktadır. Sonuç: Bu çalışma, preeklampsi geçirmiş bireylerin endometrial dokularında Annexin-A2 protein düzeylerinin kalıcı olarak yüksek kaldığını göstermektedir. Bu bulgu, preeklampsinin maternal bir endometrial defekt ile ilişkili olabileceğini desteklemekte ve endometrial Annexin-A2 düzeyinin, hastalığın rekürrens riskinin öngörülmesinde potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate whether there is a significant difference in the level of the Annexin-A2 molecule in the endometrial tissue between patients with and without a history of preeclampsia and to determine its usability in diagnosis. Materials and Methods: Patients scheduled for endometrial biopsy due to gynecological indications were divided into two groups: those with and without a history of preeclampsia. Those with a history of preeclampsia formed the study group, while those without formed the control group. Total Annexin-A2 levels were measured from the obtained endometrial biopsy samples using the ELISA method, and a statistical comparison was made between the two groups. Results: The endometrial Annexin-A2 levels in the study group cases (mean 16.64 ±10.62 ng/ml) were found to be statistically significantly higher than those in the control group (mean 10.59 ±6.81 ng/ml) (p=0.033). ROC curve analysis determined that for a cutoff value of 15.74 ng/ml for Annexin-A2 in predicting the presence of preeclampsia, the sensitivity was 42.86% and the specificity was 83.33%. An Annexin-A2 level above this value increases the risk of preeclampsia by 3.75 times. Conclusion: This study shows that Annexin-A2 protein levels remain permanently elevated in the endometrial tissues of individuals who have had preeclampsia. This finding supports the idea that preeclampsia may be associated with a maternal endometrial defect and suggests that endometrial Annexin-A2 level could be used as a potential biomarker for predicting the risk of disease recurrence.