Kronik obstrüktif akciğer hastalığı akut alevlenmesi ile acil servise başvuran hastalarda tedavi yanıtının değerlendirilmesinde Roth skorunun kullanımı
The use of the Roth score in evaluating treatment response in patients presenting to the emergency department with acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease
  1. Tez No: 978646
  2. Yazar: SAADET BÜŞRA ÇİVİLİBAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAZLUM KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Akut Alevlenmesi, Roth Skoru, Spirometri, Tedavi Yanıtı, Emergency Department, Acute Exacerbation of Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Roth Score, Spirometry, Treatment Response, Emergency service
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) alevlenmesi ile acil servise başvuran hastalarda Roth skorunun tedavi yanıtını, hava yolu obstrüksiyonu şiddetini ve hastaların yatış veya taburculuk durumunu öngörmedeki etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 31.03.2025 – 31.09.2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde gözlemsel, kesitsel ve prospektif olarak yapılmıştır. Çalışmada 107 KOAH alevlenme hastası verileri değerlendirilmiştir. Tüm hastalara güncel Global Initiative For Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) kılavuzu öncülüğünde KOAH alevlenme tedavisi uygulanmıştır. Tedavi, her hastaya bronkodilatör ve endikasyonu olan hastalarda da sistemik kortikosteroid ile antibiyotikleri içeriyordu. Tedavi öncesi ve sonrası dönemde Birinci Saniyedeki Zorlu Ekspiratuvar Hacim (FEV₁), Zorlu Vital Kapasite (FVC), FEV₁/FVC oranı ile Roth skorunun sayı ve süre bileşenleri ölçülmüştür. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson ve Spearman korelasyon analizleriyle; tedavi öncesi-sonrası farklar Wilcoxon testiyle; yatış gereksinimini öngörme gücü ROC analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Roth skoru, tedavi öncesinde FEV₁/FVC oranı ile güçlü pozitif korelasyon göstermiştir (r = 0.63, p <0.001); tedavi sonrasında bu ilişki daha da artmıştır (r = 0.74, p <0.001). Tüm spirometrik parametreler ve Roth skorları tedavi sonrasında anlamlı biçimde yükselmiştir (p <0.001). Etki büyüklükleri (|r| = 0.81–1.00) çok güçlü düzeydedir. ROC analizinde tedavi sonrası Roth sayı [Eğri Altında Kalan Alan (AUC) = 0.988] ve delta Roth sayı (AUC = 0.975) değişkenleri, hastaların yatış veya taburculuk durumunu öngörmede mükemmele yakın ayırt edicilik göstermiştir. Sonuç: Roth skoru, KOAH alevlenmelerinde spirometrik ölçümlerle yüksek korelasyon göstermekte, tedavi yanıtını ve klinik seyri yansıtmakta ayrıca yatış gereksiniminin öngörülmesinde güçlü bir araç olarak öne çıkmaktadır. Spirometriye erişimin kısıtlı olduğu acil servis koşullarında hızlı, noninvaziv ve maliyetsiz bir alternatif değerlendirme aracı olarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of the Roth score in predicting treatment response, airway obstruction severity, and clinical disposition (hospital admission or discharge) among patients presenting to the emergency department with acute exacerbation of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (ECOPD). Materials and Methods: This single-center, prospective, observational, cross-sectional study was conducted between March 31, 2025, and September 31, 2025, at the Emergency Department of Health Sciences University Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital. Data from 107 patients with acute COPD exacerbation were analyzed. All patients received treatment according to the current Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) guidelines, including bronchodilators and, when indicated, systemic corticosteroids and antibiotics. Pre- and post-treatment measurements included Forced Expiratory Volume in 1 second (FEV₁), Forced Vital Capacity (FVC), FEV₁/FVC ratio, and Roth score components (count and time). Relationships between variables were assessed using Pearson and Spearman correlation analyses, pre- and post-treatment differences with the Wilcoxon test, and predictive ability for hospitalization with ROC analysis. Results: The Roth score showed a strong positive correlation with the FEV₁/FVC ratio before treatment (r = 0.63, p <0.001), which further increased after treatment (r = 0.74, p <0.001). All spirometric parameters and Roth scores significantly improved after treatment (p <0.001), with very strong effect sizes (|r| = 0.81–1.00). ROC analysis demonstrated that post-treatment Roth count (Area Under the Curve [AUC] = 0.988) and delta Roth count (AUC = 0.975) exhibited near-perfect discriminative ability in predicting hospitalization or discharge. Conclusion: The Roth score shows a strong correlation with spirometric measurements in COPD exacerbations, reflects treatment response and clinical course, and stands out as a powerful tool for predicting hospitalization requirements. In emergency department settings where access to spirometry is limited, it can be utilized as a rapid, noninvasive, and cost-effective alternative assessment tool.