Lojistik koridorları ve dijital dönüşüm: Zengilan/Zengezur bağlamında bir teknoloji uzgörüsü
Logistics Corridors and Digital Transformation: A Technology Fooresight in the Context of Zangilan/Zangezur
  1. Tez No: 997993
  2. Yazar: ZEYNAL ZEYNALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme başarısı, İşletme stratejisi, İşletme yönetimi, Business success, Business strategies, Business management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz küresel ticaretinde lojistik koridorları, sadece fiziki ulaşım ağları olmanın ötesine geçerek, ekonomik büyüme ve uluslararası iş birliğinin temelini oluşturmaktadır. Bu koridorların etkinliği, bilgi akışı, operasyonel verimlilik ve güvenlik gibi faktörlerle doğrudan ilişkilidir. Dijital dönüşümün hız kazandığı bu çağda, lojistik koridorlarının potansiyelini tam olarak açığa çıkarmak için teknolojik inovasyonların entegrasyonu hayati bir öneme sahiptir. Yapay zeka, büyük veri analitiği, nesnelerin interneti (IoT) ve bulut bilişim gibi teknolojiler, lojistik süreçlerin optimizasyonu, karar alma mekanizmalarının iyileştirilmesi ve tedarik zinciri yönetiminin şeffaflaştırılması için benzersiz fırsatlar sunmaktadır. Bu bağlamda, bu tez, küresel lojistik koridorlarının stratejik önemini vurgulayarak, Güney Kafkasya'da yeni bir ulaşım aksı olarak şekillenen Zengilan/Zengezur Koridoru'nun dijital dönüşüm potansiyelini ve teknoloji odaklı geleceğini incelemektedir. Zengilan/Zengezur Koridoru, İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan ve Ermenistan arasında tesis edilecek olan ve Azerbaycan'ın ana topraklarını Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile doğrudan bağlayacak stratejik bir ulaşım güzergahıdır. Bu koridorun hayata geçirilmesi, bölgesel bağlantıları güçlendirme ve ekonomik entegrasyonu derinleştirme potansiyeli taşımaktadır. Ancak, bu potansiyelin tam olarak realize edilebilmesi için koridorun modern dijital altyapılarla donatılması ve akıllı lojistik çözümlerinin uygulanması gerekmektedir. Dijital dönüşüm bağlamında Zengilan/Zengezur Koridoru, uçtan uca izlenebilirlik, öngörülebilir bakım, akıllı trafik yönetimi ve optimize edilmiş gümrük işlemleri gibi pek çok alanda önemli potansiyel barındırmaktadır. Zengilan/Zengezur Koridoru'nun bölgesel ekonomik kalkınmaya ve uluslararası ticarete yapacağı katkı, büyük ölçüde dijital dönüşüm stratejilerinin başarılı bir şekilde uygulanmasına bağlıdır. Akıllı teknolojilerin entegrasyonu, bu koridoru sadece bir ulaşım güzergahı olmaktan çıkarıp, modern, verimli ve güvenli bir lojistik ekosistemine dönüştürebilir. Bu bağlamda, bölgesel iş birliği ve uluslararası yatırımlar, Zengilan/Zengezur Koridoru'nun dijital dönüşüm sürecini hızlandırarak, Güney Kafkasya'nın lojistik potansiyelini en üst düzeye çıkarabilir. Bu Tezin amacı, teknoloji odaklı uzgörüyü derinlemesine inceleyerek, koridorun gelecekteki rolüne dair stratejik bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's global trade ecosystem, logistics corridors go beyond being conventional physical transportation networks and form the digital foundations of economic growth and international strategic cooperation. The operational effectiveness of these corridors; It is directly related to uninterrupted information flow, data-driven efficiency and cyber-physical security parameters. In this process where digital transformation is gaining momentum; The integration of technologies such as artificial intelligence, big data analytics, internet of things (IoT) and cloud computing into logistics processes is a critical requirement for the transparency of supply chain management and the optimization of decision-making mechanisms. This study examines the digital transformation potential and technology-oriented future of the Zangilan/Zangezur Corridor, which is shaped as a new geopolitical and economic axis in the South Caucasus, from the perspective of technology foresight. As a research methodology, trends in the global literature were determined by bibliometric analysis conducted through the OpenAlex database; Then, qualitative document content analysis was carried out on strategic policy documents and corporate reports. During the document review phase, the current technological capacity of the corridor and future digitalization phases were analyzed using a systematic evaluation inventory based on digital maturity models in the literature. In addition to being a strategic route that directly connects the main territory of Azerbaijan through the Nakhchivan Autonomous Republic, the Zangilan/Zangezur Corridor has the potential to maximize regional connectivity if it is equipped with modern digital infrastructures. As a result of the study; Applications such as end-to-end traceability, smart traffic management and digital customs procedures are expected to transform the corridor into an efficient and secure logistics ecosystem. This thesis aims to provide a strategic roadmap for the corridor's role in international trade through digital maturity analysis and technology insight.