Website design effect on impulse purchase tendecy and hedonic shopping value
Web sitesi tasarımının dürtüsel satın alma eğılimi ve hedonik alışveriş değeri üzerindeki etkisi
- Tez No: 978818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Plansız satın alma, Sayısal pazarlama, Impulse buying, Digital marketing
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hazcı tüketim davranışlarının e-ticaret üzerindeki etkilerini incelemekte ve çevrimiçi alışverişte ani satın alma davranışlarını tetikleyen psikolojik ve duygusal motivasyonlara odaklanmaktadır. Hazcı tüketim, alışveriş sürecinde haz, heyecan ve duygusal tatmin arayışı olarak tanımlanır. Kapsamlı bir literatür taraması yoluyla yapılan araştırma; kıtlık, indirimler, web sitesi estetiği, sosyal kimlik ve kaçış arzusu gibi planlanmamış satın alma davranışlarını tetikleyen temel faktörleri ortaya koymaktadır. Ayrıca çalışmada, dış uyaranların tüketicinin içsel durumlarını nasıl etkileyip satın alma kararlarına yol açtığını açıklamak için Uyarıcı-Organizma-Tepki (S-O-R) modeli entegre edilmiştir. Bulgular, tüketicilerin duygusal olarak uyarıcı dijital ortamlardan ve pazarlama tekniklerinden önemli ölçüde etkilendiğini ve bu etkinin plansız çevrimiçi satın almalara yol açtığını göstermektedir. Bu araştırma, dijital bağlamda tüketici davranışı alanındaki literatüre katkı sağlamakta ve pazarlamacılar için kullanıcı etkileşimi ile dönüşüm oranlarını artırmaya yönelik öneriler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
This study explores the effects of hedonic consumption behavior on online shopping, focusing on the psychological and emotional motivations that drive impulsive purchases in e-commerce platforms. Hedonic consumption is defined as the pursuit of pleasure, excitement, and emotional satisfaction during the buying process. Through a comprehensive literature review, the research identifies key triggers of unplanned purchasing behaviors including scarcity, discounts, website aesthetics, social identity, and the desire for escapism. Additionally, the study integrates the Stimulus-Organism-Response (S-O-R) framework to explain how external stimuli influence internal consumer states and lead to purchase decisions. The findings suggest that consumers are significantly influenced by emotionally stimulating environments and marketing techniques, leading to impulsive online purchases. This research contributes to the growing body of knowledge on consumer behavior in digital contexts and offers strategic insights for marketers seeking to enhance user engagement and conversion rates.