An artificial intelligence module for writing skills: Perspectives and experiences of EFL learners in Türkiye
Yazma becerileri için yapay zeka modülü: Türkiye'de İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin bakış açıları ve deneyimleri
- Tez No: 978855
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM BALÇIKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka (YZ), İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Öğrenciler, Yazma Becerileri, Vaka analizi, Yabancı dil eğitimi, Yabancı dil öğrenimi, Yabancı dil öğretimi, Yapay zeka, Yazma becerisi, Yazma dersi, Artificial Intelligence (AI), EFL learners, Writing Skills, Case study, Foreign language education, Foreign language learning, Foreign language teaching, Artificial intelligence, Writing classes
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Yapay zekanın giderek gelişmesiyle birlikte, yapay zeka günümüz dünyasının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Diğer birçok alanda olduğu gibi, yapay zekanın dil öğrenimi ve öğretimi alanındaki etkileri de giderek daha belirgin hale gelmektedir; ancak, yapay zekayı dil öğrenimine etkili bir şekilde entegre etmek ve kullanmak, öğrenenler için hala önemli bir zorluk teşkil etmektedir. Teknolojiyle birlikte büyümüş dijital yerliler bile, yapay zeka araçlarını dil öğreniminde pedagojik ve etkili bir şekilde kullanmak için uygun rehberlik ve eğitime ihtiyaç duyabilirler. Bu zorlukların üstesinden gelmek için, bu çalışma Türkiye'de yükseköğretim düzeyinde sunulan“Yazma Becerileri-II”dersine entegre edilmiş bir yapay zeka modülünü İngilizce yazma becerilerine dahil etmeyi ve İngilizce'yi yabancı bir dil olarak öğrenen öğrencilerin yapay zeka modülüyle ilgili görüş ve deneyimlerini toplamayı amaçlamıştır. Yapay zeka modülü, öğrencilere kelime ve gramer bilgisi ve kullanımı, beyin fırtınası, ana hatların belirlenmesi, resmiyet, geri bildirim, akademik bilgi gibi yazma becerilerinin birçok boyutunda yardımcı olacak çeşitli AI araçlarını içermektedir. Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde 42 yükseköğretim düzeyinde İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciyle bir vaka çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından tasarlanan yazma becerileri için yapay zeka modülü 7 hafta boyunca uygulanmış ve veriler haftalık yansıtmalar ve odak grup görüşmeleri yoluyla toplanmıştır. Veriler tümevarımsal içerik analizi ile analiz edilmiş ve analiz sonucunda temalar, alt temalar ve kodlar belirlenmiştir. Çalışmanın temel bulguları, öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek açısından yapay zekanın yazma becerilerine entegrasyonunu olumlu olarak algıladıklarını göstermiştir. Özellikle, yapay zeka araçlarını geri bildirim almak, fikir üretmek, metinlerini düzenlemek, gramer, kelime bilgisi, imla, noktalama işaretlerini kontrol etmek, konular hakkında beyin fırtınası yapmak, metinlerin ana hatlarını belirlemek ve akademik bilgi almak için kullandıklarını belirtmişlerdir. Çalışma, yapay zekanın öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olarak oynadığı rolü vurgulamakta ve yapay zeka modülü ile yazma becerilerinde yapay zeka araçlarının nasıl kullanılacağına dair öğrencilere ve öğretmenlere bir kılavuz sunmaktadır. Bu yönleri göz önünde bulundurarak, bu çalışma yapay zeka araçlarının yazma becerilerine entegre edilmesine ilişkin pedagojik çıkarımlar ve yapay zeka araçlarının yazma öğretimindeki etkinliğini araştırma noktasında gelecekteki çalışmalar için çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the growing advancements in artificial intelligence, it has become an essential part of today's world. As in many other fields, the effects of AI are becoming increasingly evident in the field of language learning and teaching; however, integrating and using AI in language learning effectively still poses a significant challenge for learners. Even digital natives who have grown up with technology may need appropriate guidance and training to use AI tools pedagogically and effectively in language learning. To overcome these challenges, this study aimed to incorporate an AI module for writing skills in EFL contexts integrated into the“Writing Skills-II”course offered at the tertiary level in Türkiye and gather the perspectives and experiences of EFL learners regarding the AI module. The AI module included several AI tools to assist learners in many dimensions of writing skills, such as knowledge and use of vocabulary and grammar, brainstorming, outlining, formality, feedback, academic knowledge, and more. A case study was conducted with 42 tertiary-level EFL learners at a state university in Türkiye. For 7 weeks, the AI module for writing skills designed by the researcher was implemented, and the data were collected through weekly reflections and focus group interviews. The data were analysed through inductive content analysis, and themes, sub-themes, and codes were determined by the analysis. The key findings of the study showed that the EFL learners perceived the AI integration into writing skills positively, regarding improving their writing skills. Specifically, they could use AI tools to get feedback, generate ideas, organise their texts, check their grammar, vocabulary, spelling, punctuation, brainstorm about their topics, outline their essays, and get suggestions for academic knowledge. The study highlights the role of AI in writing skills as an assistant for learners to enhance their writing skills and offers a guideline for learners and teachers on how to use AI tools in writing skills with the AI module. Considering these aspects, this study provides several pedagogical implications for integrating AI tools into writing skills and implications for further studies to investigate the effectiveness of AI tools in writing instruction.