Korkuteli (Antalya) folklorunda geçiş ritüelleri: Doğum ve evlenme
Rituals of passage in Korkuteli (Antalya) folklore: Birth and marriage
  1. Tez No: 978857
  2. Yazar: EBRU ÇAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Korkuteli, Geçiş Dönemleri, Doğum, Evlenme, Ritüel, Antalya, Korkuteli, Transition Periods, Birth, Marriage, Ritual
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Toplumu oluşturan ve topluluk içinde yaşayan bireyleri birbirine bağlayan esas unsurlara kültür denir. Kültür, çeşitli tören, ritüel ve uygulamalarla gelecek nesillere aktarılır. Kültürel aktarımın en çok görüldüğü yerler, kişilerin hayatında bir eşik oluşturan geçiş dönemleridir. İnsanların yaşamında dönüm noktası olarak kabul edilebilecek olan geçiş dönemleri; doğum, evlenme ve ölüm başlıkları altında incelenmektedir. Yaptığımız bu çalışmada, Antalya'nın Korkuteli ilçesine bağlı köylerde yaşatılan, unutulan veya değişime uğrayan geçiş dönemlerine ait gelenek, ritüel ve âdetler incelenmiştir. Çalışmamızda geçiş dönemlerinden doğum ve evlenme ile ilgili olan örf, âdet, uygulama ve inanışları daha detaylı incelemek maksadıyla ölüm konusu kapsam dışı bırakılmıştır. Çalışmamızda; alan araştırması, katılımlı gözlem ve mülâkat yöntemleri kullanılmış olup yörede uygulanan halk pratikleri tespit edilerek yazıya geçirilmiştir. İki ana bölüm ve çeşitli alt başlıklardan oluşan bu çalışmanın giriş kısmında, Korkuteli hakkında bilgiler (tarihi, coğrafyası, ekonomisi, kültürel yapısı) verilmiştir. Ayrıca çalışmanın amacı, çalışmada kullanılan yöntemler ve çalışmanın sınırlılıkları belirtilmiştir. Birinci bölümde, doğum ile ilgili yapılan halk pratikleri ve inanışlarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise evlenme gelenekleri üzerinde durularak uygulanan örf, âdet ve ritüeller belirlenerek başlıklar altında incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise yaptığımız çalışmanın genel hatlarıyla değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fundamental elements that connect individuals living within a community and forming a society are called culture. Culture is transmitted to future generations through various ceremonies, rituals, and practices. The periods in which cultural transmission is most prominently observed are transitional phases that mark significant thresholds in a person's life.These transitional periods, which can be considered turning points in people's lives, are generally examined under three main categories: birth, marriage, and death.In this study, we examined the traditions, rituals, and customs related to transitional periods that are preserved, forgotten, or have undergone change in the villages of Korkuteli, a district of Antalya. In order to analyze more deeply the customs, practices, and beliefs related to birth and marriage, the topic of death has been excluded from the scope of our study. In our study; field research, participant observation and interview methods have been used and the folk practices applied in the region have been identified and written down. In the introduction part of this study, which consists of two main sections and various subheadings, information about Korkuteli (history, geography, economy, cultural structure) is given. In addition, the purpose of the study, the methods used in the study and the limitations of the study are stated. In the first section, folk practices and beliefs related to childbirth are mentioned. In the second part, marriage traditions are emphasized and the customs, traditions and rituals applied are determined and analyzed under headings. In the conclusion section, a general evaluation of our study has been made.