Metropol yaşamında orta yaş bireylerin kardeşlik ilişkileri
Sibling relations of middle-aged individuals in metropolitan life
  1. Tez No: 979059
  2. Yazar: SÜMEYYE DEMİRCİOĞLU SOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUTAY YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Psikoloji, Sociology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Fenomenoloji, Kardeş ilişkileri, Kardeşler, Orta yaş, Yaşam seyri, Family, Phenomenology, Sibling relationship, Brothers, Middle age, Life course
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, orta yaş yetişkin bireylerin kardeşleriyle ilişkilerini yaşam boyu nasıl deneyimlediklerini ve bu deneyimlere yükledikleri anlamları, nitel araştırma yönteminin fenomenoloji deseniyle derinlemesine anlamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın katılımcıları 40-60 yaş aralığında, İstanbul ve Ankara'da yaşayan, en az bir kardeşi olan, farklı sosyo-demografik ve yaşam deneyimlerine sahip 14 kişiden oluşmaktadır. Çalışmanın verileri, 28 Şubat- 29 Ağustos 2024 tarihleri arasında yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanmış ve tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bu çalışmada dört tema elde edilmiştir. Bunlar (i) kardeşlik kimliğinin inşası: birey-aile- toplum etkileşimi, (ii) duygusal, ilişkisel ve gündelik etkileşimler, (iii) yaşam olaylarıyla dönüşen kardeşlik ve (iv) ilişkinin geleceği: süreklilik mi, kopuş mu? temalarıdır. Bu çalışmanın sonuçları; orta yaşta kardeşlik ilişkilerinin bireylerin yaşam dünyalarında çok boyutlu, karmaşık ve sürekli yeniden yorumlanan anlamlar taşıdığını, duygusal/ilişkisel ve gündelik etkileşimlerin, yaşam olaylarının ve üçüncü kişilerin bu ilişkileri dönüştürebildiğini ve belirli dönüm noktalarında yeniden müzakereye açık seyredebileceğini göstermektedir. Ayrıca katılımcı grubu bağlamında; bazı kardeşlerle ilişkilerin sürdürüldüğü, bazılarının seçici mesafe/yakınlık benimsendiği, bazılarının ise fiziksel/duygusal kopuşa varabileceği görülmüştür. Elde edilen bulgular, aile sosyolojisi kapsamında yetişkin kardeşlik ilişkilerinin anlaşılmasına fenomenolojik bir perspektiften katkı sunmakta ve kardeşlik deneyimlerinin çeşitliliğine ve kardeşlik olgusunun özüne dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to gain an in-depth understanding of how middle-aged adults experience their relationships with their siblings throughout life and the meanings they attribute to these experiences, using a qualitative research design based on phenomenology. The participants in the study consisted of 14 individuals aged between 40 and 60, living in Istanbul and Ankara, with at least one sibling, and with different sociodemographic and life experiences. The data for the study were collected through semi-structured in-depth interviews between 28 February and 29 August 2024 and analysed using thematic analysis. Four main themes emerged from the study: (i) the construction of sibling identity: the interaction of individual, family, and society; (ii) emotional, relational, and everyday interactions; (iii) sibling relationships transformed by life events; and (iv) the future of the relationship: continuity or rupture? The findings reveal that, in middle adulthood, sibling relationships carry multidimensional, complex, and continuously reinterpreted meanings within individuals' life worlds. Emotional/relational and everyday interactions, life events, and the involvement of third parties may transform these relationships and render them open to renegotiation at certain turning points. Moreover, within the participant group, while some sibling relationships were maintained, others reflected selective closeness or distance, and some resulted in physical or emotional disengagement. The findings contribute to understanding adult sibling relationships from a phenomenological perspective within the scope of family sociology and draw attention to the diversity of sibling experiences and the essence of the sibling phenomenon.