İhtiyaç analizine dayalı tasarlanmış öğrenme topluluğunun antrenör adaylarının antrenörlük alan bilgisi gelişimine etkilerinin incelenmesi
The effects of a needs assessment-based learning community on pre-service coaches' coaching content knowledge development
  1. Tez No: 979143
  2. Yazar: MERT BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY GÜVENÇ, PROF. DR. MUSTAFA LEVENT İNCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: etkili antrenörlük, antrenör eğitimi, sosyal öğrenme, eylemlilik, coaching effectiveness, coach education, social learning, agency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amaçları; (i) yükseköğretim antrenörlük eğitimi programlarındaki antrenör adaylarının alan bilgisi düzeylerinin belirlenmesi, (ii) öğrenme süreçlerinde formal eğitimin rolünün ortaya koyulması, ve (iii) ihtiyaç analizine dayalı tasarlanmış öğrenme topluluğunun, antrenörlük alan bilgisi gelişimindeki etkilerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmanın birinci aşamasında, 2457 antrenör adayının katılımıyla Fiziksel ve Teknik Yetkinlik Geliştirme Alan Bilgisi Test Paketleri geliştirilmiştir. İkinci aşamada, açıklayıcı sıralı karma yöntem kullanılmıştır. Geliştirilen testlerle 2108 antrenör adayının alan bilgisi düzeyleri belirlenmiş ve 18 antrenör adayı, 19 öğretim üyesi ve iki mentörle yapılan görüşmeler tümevarımsal yansıtıcı tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Üçüncü aşamada, dizayn-temelli araştırma şeklinde beş antrenör adayı ile sekiz haftalık öğrenme topluluğu uygulaması gerçekleştirilmiştir. Antrenör adayları ve kolaylaştırıcıyla yapılan görüşmeler ve yansıtıcı kompozisyonlar tümevarımsal yansıtıcı tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm alan bilgisi testlerinin standartları karşıladığı belirlenmiştir. Bu testlerle toplanan verilerde, antrenör adaylarının yeterli alan bilgisine sahip olmadıkları görülmüştür. Ardından, ihtiyaç analizi çerçevesindeki görüşme bulgularından dört tema oluşturulmuştur: (i) antrenör adaylarının hazırbulunuşluğu ve katılımı; (ii) öğretim ortamının niteliği; (iii) öğretim programının kapsamı; (iv) antrenörlük ve antrenörlük eğitimi alanlarında fırsat ve endişe kaynağı makro meseleler. Öğrenme topluluğu değerlendirmesinde ise üç tema oluşturulmuştur: (i) antrenörlük algısı, eylemlilik ve yaşam boyu öğrenme oryantasyonu geliştirme; (ii) sosyal öğrenmenin ve motivasyon dinamiklerinin gücü; (iii) antrenörlükte teori ve uygulama köprüsü kurma. Sonuç: Antrenör adaylarının sporcularda fiziksel ve teknik yetkinlik gelişimi açısından yeterli alan bilgisine sahip olmadıkları belirlenmiştir. Bunun gerekçeleri çok boyutludur. Bu bağlamda, bir informal öğrenme ortamı olarak öğrenme toplulukları, antrenör adaylarının formal öğrenimlerini desteklemekte etkili uygulamalardan biridir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims: (i) to identify content knowledge levels of pre-service coaches studying in higher education coach education programs, (ii) to understand role of formal education in their learning, and (iii) to determine effects of a needs-assessment based learning community on development of coaching content knowledge. Method: In the first phase of the research, Content Knowledge Test Packs for Physical and Technical Competence Development were developed with participation of 2457 pre service coaches. In the second phase, an explanatory sequential mixed method was used. The knowledge levels of 2108 pre-service coaches were determined using the developed tests. Then, interviews with 18 pre-serrvice coaches, 19 faculty members, and two mentors were evaluated using inductive reflexive thematic analysis. In the third phase, an eight week learning community was conducted with five pre-service coaches as a design-based research. Interviews with pre-service coaches and facilitator, and reflective essays were evaluated using inductive reflexive thematic analysis. Results: All content knowledge tests met the standards. The data collected using these tests showed that pre-service coaches did not have enough content knowledge. Subsequently, four themes were generated from the interviews in needs analysis: (i) readiness and engagement of pre-service coaches; (ii) quality of the teaching environment; (iii) scope of the curriculum; (iv) macro level issues as a source of opportunities and concerns in coaching and coach education. In the learning community evaluation, three themes were generated: (i) developing coaching sense, agency, and lifelong learning orientation; (ii) the power of social learning and motivational dynamics; (iii) bridging theory and practice in coaching (praxis). Conclusion: Pre-service coaches did not have enough content knowledge regarding the development of physical and technical competence in athletes. The reasons for this are multifaceted. In this context, learning communities, as informal learning environments, are one of the effective practices that support the formal coach education.