İbrahim Tûkân'ın şiirlerinde bedî sanatlar
Artists in the poems of Ibrahim Tukan
- Tez No: 979255
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM YERİNDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bedî, İbrâhîm Tukân, Bedî Sanatlar, Modern Arap Şiiri, Belâgat, Klasik Şiir, Badīʿ, Ibrāhīm Tukân, Rhetorical Arts, Modern Arabic Poetry, Rhetoric, Clasic Poetry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İbrâhîm Tukân'ın şiirlerini belâgat perspektifinden ele alarak, şairin söz ve anlam sanatlarını (bedî' sanatları) kullanım biçimini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada, bu sanatların Tukân'ın şiirsel deneyimine kazandırdığı estetik değer ve zarafet üzerinde durulmakta; şiirde nasıl işlevsel kılındığı sistematik bir yaklaşımla incelenmektedir. Böylece şairin bedî' sanatlarını bilinçli ve ustalıkla uygulama biçimi açığa çıkarılmaktadır. Çalışmada ayrıca, bedî' ilminin tarihsel gelişimi ele alınmaktadır. Câhiliye döneminden modern çağa kadar belâgat ilminin geçirdiği dönüşümler özetlenmekte; klasik ve modern şairlerin eserlerinde bedî' sanatlarının kullanım düzeyleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmekte ve dönemler arası üslup farklılıkları ile belâgat anlayışındaki değişimler tahlil edilmektedir. Tasnif ve çözümleyici yöntemler temelinde yürütülen incelemede, Tukân'ın şiirlerinde yer alan bedî' sanatları ayrıntılı biçimde belirlenip analiz edilmiştir. Şairin poetikasını belirginleştiren üslup özellikleri ve duygusal yoğunluğu güçlendiren unsurlar ortaya konulmuştur. Bedî' sanatlarının metnin estetik bütünlüğünü bozmadığı, aksine şiirsel yapıyı zenginleştirdiği vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, Tukân'ın şiirlerinde bedî' sanatlarının incelenmesi yalnızca süsleyici unsurların tespitiyle sınırlı kalmamakta; şairin belâgat bilincini de açığa çıkarmaktadır. Bu yönüyle çalışma, Tukân'ın yaşanmışlıkla ifadenin derinliğini ve biçimsel güzellikle anlam boyutunu ustalıkla birleştirme kudretini gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the poetry of Ibrahim Tukan from a rhetorical perspective, revealing the ways in which the poet employs verbal and semantic arts (balāgha arts). The research focuses on the aesthetic value and elegance these arts bring to Tukān's poetic experience, and systematically analyzes how they function within his verses. In this way, the study highlights the deliberate and skillful application of rhetorical devices in his poetry. The study also traces the historical development of rhetorical science. From the Jahiliyyah period to the modern era, the transformations of balāgha are summarized; the use of rhetorical arts in classical and modern poetry is comparatively evaluated, and stylistic differences as well as changes in rhetorical understanding across periods are analyzed. Based on classification and analytical methods, the study identifies and examines in detail the rhetorical devices present in Tukān's poetry. The stylistic features that define his poetics and the elements that enhance emotional intensity are revealed. It is emphasized that these rhetorical arts do not disrupt the aesthetic integrity of the text; on the contrary, they enrich the poetic structure. In conclusion, the analysis of rhetorical arts in Tukān's poetry goes beyond merely identifying ornamental elements and also unveils the poet's rhetorical consciousness. In this respect, the study demonstrates Tukān's ability to skillfully combine lived experience with depth of expression, uniting formal beauty and semantic richness in his poetic works.