1840 numaralı Trabzon şer'iyye sicilinin transkripsiyon ve analizi
Trnscription and analysis of the shari'a registry of Trabzon numbered 1840
  1. Tez No: 979308
  2. Yazar: ESMANUR SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA ALTINDEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Dönemi, Trabzon, Şeriye sicilleri, Ottoman Period, Trabzon, Court registers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Şer'iyye sicilleri Osmanlı Devleti tarihinin mali, idari, askeri ve birçok alanda ayrıntılı olarak incelenmesinde temel kaynak olarak kullanılmaktadır. 1840 numaralı Şer'iyye Sicili H. Ramazan 1074-Muharrem 1075 / M. Mart-Temmuz 1664 yılları arası mahkeme kayıtlarını ihtiva etmektedir. Transkripsiyonu yapılan bu defter ışığında Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Trabzon'un sosyal, kültürel, idari, ekonomik birçok alanı incelenmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde 1840 numaralı Şer'iyye Sicil Defteri'nin analizine yer verilirken, ikinci bölümde defterin transkripsiyonuna yer verilmiştir. Transkripsiyonu yapılan 1840 numaralı Şer'iyye sicil defterinde mülk satışları, hibe davaları, nikâh kayıtları, miras, sulh kayıtları, borç alacak, asayiş, kölelik ve merkezden gelen davalar yer almaktadır.“1840 Numaralı Trabzon Şer'iyye Sicil Defteri'nin Transkripsiyon ve Analizi”ismi ile hazırlanan bu tez çalışması, Osmanlı Devleti'nin sosyal ve idari tarihini araştıran tarihçilere yardımcı olması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Sharia court records have been used as a primary source for detailed examination of the Ottoman Empire's financial, administrative and military history. Sharia court record numbered 1840 contain court records from Ramadan 1074 to Muharram 1075 (March 1075 to July 1664). This transcribed book examines numerous areas, including the social, cultural, administrative, and economic affairs of the province of Trabzon, located in the Eastern Black Sea region. The first part of this study analyzes Sharia court records numbered 1840, while the second part includes its transcription. The transcribed Sharia court records numbered 1840 include property sales, grant cases, marriage records, inheritances, peace records, debt receivables, public order, slavery, and cases originating from the central government. This thesis, titled“Transcription and Analysis of the Trabzon Serif Record Book No. 1840”, was prepared to assist historians researching the social history and urban history of the Ottoman Empire.