Akut koroner sendromlu hastalarda serum Neuregulin-4 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum Neuregulin-4 levels in patients with acute coronary syndrome
  1. Tez No: 979403
  2. Yazar: MEDET AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZER KOZA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Neuregulin-4, Akur Koroner Sendrom, STEMI, NSTEMI, Biyomarker, İskemi, Neuregulin-4, Acute Coronary Syndrome, STEMI, NSTEMI, Biomarker, Ischemia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Akut koroner sendromlu (AKS) hastalarda serum Neuregulin-4 (Nrg-4) düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Tek merkezli ve vaka kontrollü olarak dizayn ettiğimiz çalışmamız, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde AKS (ST Segment Yükselmeli Miyokart Enfarktüsü (STYME) ve ST Segment Yükselmesiz Miyokart Enfarktüsü (STYzME)) nedeniyle yatırılan 134 hasta ve kontrol grubu olarak Koroner Arter Hastalık (KAH) öyküsü olmayan 42 sağlıklı bireyden oluşmaktadır. Çalışmamızda Eylül 2024- Haziran 2025 yılları arası Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğine koroner iskemi semptomları başladıktan 6 saat içerisinde başvuran hastalardan ve kontrol grubunu oluşturan sağlıklı bireylerden venöz kan örnekleri alınarak, serum Nrg-4 düzeyleri incelendi. Bulgular: Nrg-4 düzeyi, en yüksek ortalama (SS) 3.13 ng/ml (1.43) ile kontrol grubunda gözlendi. Bu değeri sırasıyla 1.83 ng/ml (0.59) ile STYzME grubu ve 0.95 ng/ml (0.12) ile STYME grubu izledi. Gruplar arasındaki bu farklılıklar istatistiksel açıdan anlamlı bulundu (p<0.001). Yapılan post hoc alt grup analizinde tüm ikili karşılaştırmalarda p<0.001 olarak hesaplandı. Farkın güven aralıkları ise Kontrol - STYzME için -1.67 – -0.93, Kontrol - STYME için -2.55 – -1.81 ve STYzME – STYME için 0.56 – 1.21 olarak hesaplandı. Bu güven aralıklarının '0' değerini kesmemesi, istatistiksel anlamlılığın göstergesi olarak değerlendirildi. Sonuç: Nrg-4 düzeyleri AKS hastalarında kontrol grubundaki hastalara göre daha düşük düzeyde izlendi. AKS grubu hastalarının kendi aralarında kıyaslamasında Nrg-4 düzeyleri STYME grubu hastalarında daha düşük düzeyde izlendi. Ayrıca yapılan ilgili ROC analizinde, Nrg-4 yüksek derecede ayırt edici özelliğe sahip olarak gözlendi. Bu durum Nrg-4'ün güçlü bir biyomarker olarak kullanılabileğini ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate serum Neuregulin-4 (Nrg-4) levels in patients with Acute Coronary Syndrome (ACS). Methods: Designed as a single-center, case-control study, our research included 134 patients admitted to the Cardiology Clinic of Atatürk University Research Hospital with ACS, comprising both ST-Segment Elevation Myocardial Infarction (STEMI) and Non-ST-Segment Elevation Myocardial Infarction (NSTEMI) cases, along with a control group of 42 healthy individuals without a history of Coronary Artery Disease (CAD). Between September 2024 and June 2025, venous blood samples were collected from patients presenting within 6 hours of onset of coronary ischemia symptoms and from healthy controls to measure serum Nrg-4 levels. Results: The highest mean (±SD) serum Nrg-4 level was observed in the control group at 3.13 ng/mL (±1.43), followed by 1.83 ng/mL (±0.59) in the NSTEMI group, and 0.95 ng/mL (±0.12) in the STEMI group. These differences between groups were statistically significant (p < 0.001). Post hoc subgroup analyses revealed statistically significant differences (p < 0.001) in all pairwise comparisons. The 95% confidence intervals were calculated as follows: Control vs. NSTEMI (-1.67 to -0.93), Control vs. STEMI (-2.55 to -1.81), and NSTEMI vs. STEMI (0.56 to 1.21). The exclusion of zero in these intervals supports the statistical significance of these differences. Conclusion: Serum Nrg-4 levels are significantly lower in ACS patients compared to healthy controls. Among ACS patients, those with STEMI exhibited the lowest Nrg-4 levels. Additionally, ROC analysis demonstrated that Nrg-4 possesses high discriminative power, suggesting its potential utility as a robust biomarker for ACS.