NATO'nun stratejik iletişim konsepti kapsamında sosyal medya kullanımı (Stratejik sosyal medya)
Use of social media within the scope of NATO's strategic communication concept (Strategic social media)
  1. Tez No: 979460
  2. Yazar: SELMA HOCAOĞULLARI KIRCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik iletişim, akıllı güç, kamu diplomasisi, NATO, sosyal medya, Strategic communication, smart power, public diplomacy, NATO, social media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
NATO'nun, 2008 yılından itibaren kurumsal bir yaklaşım olarak benimsediği stratejik iletişim hedefleri ile eylemlerinin arasındaki bağıntı üzerinden hedeflerine ulaşma düzeylerini ortaya koymayı amaçladığımız bu araştırmada, stratejik iletişim, güvenlik odağında değerlendirilmiştir. Bilim ve teknolojide, özellikle de iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler savaşın doğasını da değiştirmiştir. Bu nedenle tanımı gittikçe karmaşık bir hâle gelen düşmanı, muharebe sahasına çıkmadan yenmeyi hedeflemek artık çok daha önemlidir. XX. yüzyılda yaşanan iki büyük dünya savaşı, savaşların başlangıcından bitimine, planlanmasından sonuç aşamasına kadar sadece ekonomik ve askerî gücün zafer kazanmak için yeterli olmayacağını açık bir biçimde ortaya koymuştur. Kamuoyu desteğini sağlamanın, düşmana karşı psikolojik üstünlük kurmanın öneminin anlaşılması sonucunda, savaşın tüm bileşenlerinin bir arada ve eş güdümlü kullanıldığı bir perspektif ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu perspektif, iletişimi ulusal güvenlik odağında, stratejik olarak ele almaktadır. Kitle iletişim araçlarının ardından internet ve sosyal medya, güvenlik odaklı stratejik iletişimin en önemli araçlarına dönüşmüştür Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (North Atlantic Treaty Organization-NATO) güvenlik odaklı stratejik iletişimin öncüsüdür. Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından oluşan yeni küresel güvenlik parametrelerine uygun olarak kendini Avrupa-Atlantik bölgesinde görev yapan bir savunma örgütünden küresel bir güvenlik aktörüne dönüştürmek isteyen NATO, stratejik iletişimi önemli bir yönetim fonksiyonu olarak kabul etmektedir. NATO, 2008'den itibaren stratejik iletişimi bir model olarak benimsemiş ve bu konuda uluslararası arenada öncü bir rol üstlenmiştir. NATO, günümüz iletişim ortamının parametrelerine koşut olarak Stratejik İletişim Konsepti'nin ağırlık merkezine internet ve sosyal medyayı koymaktadır. Araştırma kapsamında; NATO'nun hâlihazırda kullanmakta olduğu resmî Twitter hesabı, Aralık 2021 – Aralık 2022 arasındaki süreçte, Rusya - Ukrayna Krizi ekseninde incelenerek söz konusu hesabın kurumun stratejik iletişim hedeflerine ulaşmada başarılı olup olmadığı sorusuna yanıt aranmıştır. Bu araştırma ile elde edilen bulgular ışığında, sosyal medyayı“yeni bir kuvvet çarpanı”olarak değerlendiren NATO'nun, stratejik iletişim hedeflerine ulaşmada başarılı olup olmadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, where we aimed to reveal the level of achievement of NATO's goals through the correlation between its strategic communication goals and actions, which it has adopted as an institutional approach since 2008, strategic communication was evaluated with a focus on security. Developments in science and technology, especially in communication technologies, have also changed the nature of war. Therefore, it is now much more important to aim to defeat the enemy, whose definition is becoming increasingly complex, before it enters the battlefield. The two major world wars in the 20th century clearly demonstrated that economic and military power alone would not be sufficient to achieve victory from the beginning to the end of wars, from their planning to their conclusion. As a result of understanding the importance of gaining public support and establishing psychological superiority over the enemy, the need for a perspective in which all components of war are used together and in coordination has emerged. This perspective addresses communication strategically with a focus on national security. Mass media, followed by the internet and social media, have become the most important tools of security-focused strategic communication. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) is the pioneer of security-focused strategic communication. NATO, which wants to transform itself from a defense organization operating in the Euro-Atlantic region to a global security actor in accordance with the new global security parameters that emerged after the end of the Cold War, accepts strategic communication as an important management function. In this context, NATO has adopted strategic communication as a model since 2008 and has assumed a leading role in this regard in the international arena. NATO places the internet and social media at the center of gravity of the Strategic Communication Concept in parallel with the parameters of today's communication environment. Within the scope of the research; NATO's official Twitter account, which is currently used, was examined in the context of the Russia-Ukraine Crisis between December 2021 and December 2022, and an answer was sought to the question of whether the account in question was successful in achieving the institution's strategic communication goals. In light of the findings obtained through this research, it has been put forward whether NATO, which utilizes social media as a“new force multiplier”, has been successful in achieving its strategic communication goals.