Kolluğun zor kullanma yetkisi
Authority to use of force by law enforcement
- Tez No: 979461
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN NAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adli kolluk, Özel kolluk, Judicial police, Special police
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Devlet çeşitli kurumlar aracılığı ile yüklendiği görevleri yerine getirir. Kurumlardan bir tanesi kolluk olup temel görevlerinden birisi kamu düzeninin sağlanmasıdır. Görevlerini yerine getirebilmek için çeşitli yetkilerle donatılmış olan kolluğun en önemli yetkilerinden birisi zor kullanma yetkisidir. Kolluk toplumun ihtiyaçları ve temel hak ve özgürlüklerini tam olarak kullanabilmesi için hizmet eden bir kurumdur. Bu sebeple zor kullanma yetkisi uygulayıcılar tarafından iyi anlaşılmalı, hakka zarar verecek değil, hakkın korunmasını sağlayacak nitelikte kullanılmalıdır. Zor kullanma yetkisi yaşam hakkı, işkence görmeme hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı gibi temel insan hakları ile doğrudan ilgili olduğundan, yetkinin anayasal ve insan hakları ile ilgili boyutu da önemlidir. Çalışmamızda zor kullanma yetkisi ülkemiz mevzuatı, uluslararası belgeler ve insan hakları çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır. Uluslararası belgelerdeki ve özellikle de AİHS'deki düzenlemeler ülkemiz açısından önemli olduğundan AİHS uygulaması ile ilgili AİHM kararlarına çalışmada yer verilmeye çalışılmıştır. Ulusal ve uluslararası düzenlemeler doğrultusunda, zor kullanma yetkisi kanundan kaynaklanmalıdır. Kolluk görevlisinin zor kullanmaktan başka çaresi kalmamalı, zor kullanması zaruri olmalıdır. Yetkinin kullanımı sırasında da olayın oluş şekli, direnişin boyutu, mevcut koşullar doğrultusunda ölçülü davranmalıdır. İlave olarak kanunen kendisine verilen araçlar arasından yerinde değerlendirme yaparak, kademede en uygun olanı kullanmalıdır. Son aşama olan öldürücü nitelikte ateşli silah kullanma konusunda çok dikkatli davranarak, ancak kolluğun kendisinin ya da bir başkasının hayatı tehlikede ise tercih etmelidir. Bu şartlar altında kullanılabilecek olan zor kullanma; yerine göre kanun emrinin yerine getirilmesi, meşru savunma ya da zorunluluk halinde söz konusu olabilir. Yetkinin kullanımı sırasında üzerinde çeşitli faktörlerin etkili olduğu görevlilerin, olumsuz etkileri minimuma indirmesi gerekmektedir. Bunun için görevini ifa eden görevliler yetkilerini ve sınırlarını iyi bilmeli, insan haklarını koruma bilinci ile hareket etmeli ve keyfilikten uzak durmalıdır. Aksi durum hak ihlallerine ve sonucunda görevlilerin hukuki ve cezai anlamda sorumluluğuna yol açar.
Özet (Çeviri)
The state fulfills the duties it has undertaken through various institutions. One of the institutions is law enforcement, and one of its main duties is to maintain public order. One of the most important powers of the police, which is equipped with various authorities to fulfill its duties, is the authority to use force. Law enforcement is an institution that serves the needs of society and enables it to fully exercise its fundamental rights and freedoms. For this reason, the authority to use force must be well understood by those who exercise it, and must be used in a way that will protect rights, not harm them. Since the power to use force is directly related to fundamental human rights such as the right to life, the right not to be tortured, and the right to organize meetings and demonstrations, the constitutional and human rights dimensions of the power are also important. In our study, the authority to use force was tried to be examined within the framework of our country's legislation, international documents and human rights. Since the regulations in international documents and especially in the ECHR are important for our country, an attempt has been made to include ECHR decisions regarding the application of the ECHR in the study. In line with national and international regulations, the authority to use force must derive from the law. The law enforcement officer should have no choice but to use force; the use of force must be necessary. During the exercise of authority, one must act with moderation, taking into account the nature of the incident, the extent of resistance, and current conditions. In addition, they must make an on-site evaluation among the tools given to them by law and use the one that is most appropriate for the stage. The final step, using a lethal firearm, should be taken with great caution, but only if the life of the law enforcement officer or someone else is in danger. The use of force under these conditions may be in the event of fulfilment of a legal order, legitimate defence or necessity. Officials, who are affected by various factors during the exercise of authority, must minimize the negative effects. For this reason, officials who perform their duties must know their authorities and limits well, act with the awareness of protecting human rights and avoid arbitrariness. Otherwise, it will lead to violations of rights and, as a result, legal and criminal liability of the officials.