Öğretmenlerin okul iş birliği ve ailelerin okul yönetimine katılımına yönelik görüşleri
Teachers' opinions on school collaboration and family participation in school management
- Tez No: 979494
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul, İş Birliği, Aile, Aile Katılımı, Okul Yönetimine Katılım, School, Collaboration, Family, Family Participation, Participation in School Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı okul iş birliği ile ailelerin okul yönetimine katılımına yönelik öğretmen görüşlerini belirlemektir. Karma yöntem araştırması olarak tasarlanan araştırmada yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Nitel boyutta araştırmanın çalışma grubunu Kırklareli ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında görev yapan 22 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışma grubu kolay ulaşılabilir örnekleme ile belirlenmiştir. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla yüz yüze görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Nicel boyutta araştırmanın örneklemini Kırklareli ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında görev yapan 419 öğretmen oluşturmaktadır. Tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen katılımcılara okul iş birliği ve okul yönetimine aile katılım ölçeği uygulanmıştır. Nitel verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi sonucu okullarda iş birliğinin sınırlı, ailelerin okul yönetimine katılımının yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okul iş birliğinin sınırlı olmasında görev dağılımının adil yapılmaması, öğretmenlerin sadece yakın arkadaşlarıyla iş birliği yapmak istemesi, idare ile iletişimin zayıf olması, idarenin iş birliği kurmada eksik olması, velilerin iş birliğine kapalı olması, ilgisiz olması sonucuna ulaşılmıştır. Aile katılımının yetersiz olmasında ise veli profili ve eğitim düzeyi, okul aile birliklerinin yaptığı faaliyetlerin az olmasının etkili olduğu sonuçlar arasındadır. Nicel verilerin analizinde veriler normal dağılım göstermediği için parametrik olmayan analizler kullanılmıştır. Nicel verilerin analizi sonucu okul iş birliği ve aile katılımı düzeyinin yüksek olduğu görülmüştür. Okul iş birliği artması durumunda ailelerin okul yönetimine katılımının da artacağı sonucuna ulaşılmıştır. Okul iş birliği ölçeğinde ilkokul-lise ile ortaokul-lise arasında, okul yönetimine aile katılımı ölçeğinde ise ortaokul-lise arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür. Okul iş birliğinin oluşması için okullarda okul yöneticileri tarafından gerekli düzenlemelerin yapılması, karar alma süreçlerine öğretmen ve velilerin de dâhil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine teachers' opinions on school collaboration and family participation in school management. Designed as a mixed methods study, the study employed a convergent parallel design. The study group for the qualitative study consisted of 22 teachers working in public schools affiliated with the Ministry of National Education in Kırklareli province. The study group was selected using convenience sampling. Data were collected through face- to-face interviews using a semi-structured interview form. The quantitative study sample consisted of 419 teachers working in public schools affiliated with the Ministry of National Education in Kırklareli province. The scales of school collaboration and family participation in school management were administered to the participants selected through a random sampling method. Descriptive and content analysis techniques were used in the analysis of the qualitative data. Analysis of qualitative data concluded that collaboration in schools is limited and family participation in school management is insufficient. This limited school collaboration stems from unfair task distribution, teachers' desire to collaborate only with close friends, poor communication with the administration, the administration's lack of collaboration, and parents' indifference and indifference. Parent profile and education level, as well as the limited activities of school family associations, are among the factors contributing to insufficient family participation. Non-parametric analyses were used in the analysis of quantitative data because the data did not exhibit a normal distribution. The analysis of quantitative data revealed that the level of school collaboration and family participation was high. It was concluded that increased school collaboration would also increase family participation in school management. A significant difference was found between primary and high school and middle school and high school in terms of school collaboration, and between middle school and high school in terms of family participation in school management. It is recommended that school administrators make the necessary arrangements in schools to foster school collaboration, and that teachers and parents be included in decision-making processes.