Kaligrafi sanatının dövme yöntemi ile dermatolojik yara izlerinde kapatma (cover-up) olarak kullanılması
Using calligraphy art as cover-up on dermotological scars through tattoo method
  1. Tez No: 979506
  2. Yazar: CENGİZHAN KULAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU GÜRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dövme, Grafik tasarımı, Kaligrafi, Tasarım ilkeleri, Forging, Graphic design, Design principles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Sanat, tarih boyunca farklı disiplinlerin etkileşimiyle zenginleşmiş, toplumların estetik algılarını ve kültürel miraslarını şekillendiren önemli bir ifade biçimi olmuştur. İçinde bulunduğu her alanı güzelleştirdiği gibi grafik tasarımın temel elemanlarından biri olan yazının iletişimdeki ifade biçimini ve görselleştirme yöntemini de kültürel zenginliği ile insanoğluna sunmuştur. Bunlar arasında yer alan kaligrafi, yazıyı sanatsal bir forma dönüştüren estetik bir disiplin olarak varlığını günümüze kadar sürdürmüştür. Dövme sanatı bunlardan birisidir. Görselleştirilen duygusal ifadelerin yazı sanatıyla insan bedeninde buluşması dövme sanatı teknikleri arasında oldukça beğenilen bir tarz haline gelmiştir. Kaligrafinin yazı olarak iletişim sağlaması ve estetik yapısıyla duygusal algıya yol göstermesi dövme sanatıyla birleştiğinde bedende anlamsal bütünlüğü sağlamıştır. Çalışmada kaligrafi ve dövme sanatı arasındaki etkileşim incelenerek bu iki disiplinin grafik tasarımın temel ilkeleri çerçevesinde nasıl yeni bir ifade biçimi oluşturabileceği araştırılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, sanatın yalnızca estetik bir araç olmanın ötesinde, bireylerin bedensel ve ruhsal bütünlüğünü destekleyici bir işlev üstlenebileceğini ortaya koymaktır. Yapılan çalışma, dövme sanatının bedeninde yara izi olan bireyler üzerindeki olumlu etkilerini gözler önüne sermekte ve kaligrafi ile dövme sanatının, grafik tasarım aracılığıyla nasıl daha geniş bir kullanım alanına taşınabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda çalışmanın, yara izlerini iyileştirmede motivasyon katkısıyla ilham vermesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Art has been enriched throughout history by the interaction of diverse disciplines, shaping societies' aesthetic perceptions and cultural heritage. It has beautified every field in which it exists, and has also offered humanity the cultural richness of the communicational expression and visualization method of writing, a fundamental element of graphic design. Calligraphy, among these, has continued to exist as an aesthetic discipline that transforms writing into an artistic form to this day. Tattooing is one of these. The convergence of visualized emotional expressions with the art of writing on the human body has become a highly sought-after style among tattooing techniques. Calligraphy's ability to communicate through writing and its aesthetic structure, guiding emotional perception, combined with tattooing, has achieved semantic integrity within the body. This study examines the interaction between calligraphy and tattooing, exploring how these two disciplines can create a new form of expression within the framework of the fundamental principles of graphic design. The primary objective of this study is to demonstrate that art, beyond being merely an aesthetic tool, can also serve as a supportive tool for the physical and spiritual integrity of individuals. The study demonstrates the positive effects of tattooing on individuals with scars and demonstrates how calligraphy and tattooing can be applied more broadly through graphic design. In this context, the study is expected to inspire and motivate the healing of scars.