Sezai Karakoç'un diriliş düşüncesi
Sezai Karakoç's thought of resurrection
  1. Tez No: 979505
  2. Yazar: ŞÜKRAN TAVAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÇEVİKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sezai Karakoç, Diriliş Düşüncesi, Diriliş Medeniyeti, Sezai Karakoç, The Thought of Resurrection, Resurrection Civilization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, yakın tarihin önemli şair ve fikir adamlarından olan Ahmet Sezai Karakoç'un Diriliş düşüncesini tüm yönleriyle ele almaya çalışmak, Karakoç'un İslâm coğrafyasının bireysel ve toplumsal sorunlarına getirdiği çözüm önerilerini ve bu çözüm önerilerinin diriliş nesli ile uzun vadede gerçekleşeceğini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, Karakoç'un eserlerinden ve fikirlerinden yola çıkılarak onun diriliş anlayışı incelenmiştir. Karakoç, eserlerinde diriliş konusuna özel bir anlam yüklemiş, fertlerin ve toplumların dirilişini vurgulamıştır. Karakoç'un düşünceleri ve fikirleri şimdiye kadar çeşitli disiplinlerde birçok araştırmaya ve kitaba konu olmuştur. Karakoç'un yazın hayatına yön veren ana unsur, toplum ve devlet meseleleridir. Bizi bu çalışmaya teşvik eden en büyük itici güç hiç şüphesiz Karakoç'un edebiyat, sanat ve felsefe gibi birçok sahada eserler veren çok yönlü bir düşünür olmasıdır.“Karakoç'un düşünceleri üzerinde daha fazla durulmalı”arzusudur. Literatürde her ne kadar Sezai Karakoç'un Diriliş düşüncesine rastlansa da, akademik olarak felsefe anabilim dalı üzerinden yeterli çalışmaya rastlanmamıştır. Türkiye'de Sezai Karakoç hakkında yapılan akademik çalışmalarda, Karakoç'un genel düşünce yapısı felsefe ile olan ilişkisi bağlamında y eterince değerlendirilmemiştir. Bu tez çalışması; Sezai Karakoç'un Diriliş fikrini, felsefi-analitik bir metodoloji ile ele almıştır. Çalışmanın temel iddiası; bu felsefi fikrin çözümlenmesi, izah edilmesi için ontolojik ve varlık-anlam-değer olarak Diriliş kavramı eşliğinde bir tartışma yürütmektir. Tez çalışmamız, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde Sezai Karakoç'un Hayatı Eserleri ve Düşünce Yapısı, İkinci Bölümde Sezai Karakoç'un Diriliş Düşüncesinde Temel Kavramlar ve Üçüncü Bölümde Sezai Karakoç'un Diriliş Düşüncesi, Sonuç ve Kaynakça yer almaktadır. Araştırmada, Karakoç'un tüm eserleri incelenmeye ve konuya dair bakış açısı, en doğru şekilde kavranmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to try to address the idea of Resurrection of Ahmet Sezai Karakoç, one of the important poets and intellectuals of recent history, in all its aspects, and to reveal the solutions Karakoç offers to the individual and social problems of the Islamic world and the fact that these solutions will be realized in the long term with the resurrection generation. In this study, Karakoç's understanding of resurrection was examined based on his works and ideas. Karakoç gave a special meaning to the subject of resurrection in his works and emphasized the resurrection of individuals and societies. Karakoç's thoughts and ideas have been the subject of numerous studies and books across various disciplines. The main element shaping Karakoç's literary life is social and state affairs. The greatest driving force that inspired us to conduct this study is undoubtedly Karakoç's multifaceted thinker, who produced works in many fields, including literature, art, and philosophy. The desire to“focus more on Karakoç's thoughts”is a desire. Although Sezai Karakoç's idea of resurrection is encountered in the literature, there are insufficient academic studies on philosophy. In academic studies conducted on Sezai Karakoç in Turkey, Karakoç's general thought structure has not been adequately evaluated in the context of his relationship with philosophy. This thesis examines Sezai Karakoç's idea of resurrection using a philosophical-analytical methodology. The study's fundamental claim is to conduct a discussion, guided by the ontological and existence-meaning-value concept of resurrection, to analyze and explain this philosophical idea. Our thesis consists of an introduction and three chapters. The first chapter covers Sezai Karakoç's life, works, and thought structure; the second chapter covers the fundamental concepts in Sezai Karakoç's idea of resurrection; and the third chapter covers Sezai Karakoç's idea of resurrection, a conclusion, and a bibliography. This research examines all of Karakoç's works and attempts to grasp his perspective on the subject in the most accurate way possible.