Kültür ve miras öğrenme alanında öğrencilerin kavram yanılgıları ve öğretmenlerin kavram yanılgılarına yönelik görüşleri
Students' misconceptions and teachers' opinions about them in the field of culture and heritage learning
  1. Tez No: 979751
  2. Yazar: SAİT ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK İLGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, kavram, kavram yanılgıları, social studies, concept, misconceptions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, kültür ve miras öğrenme alanında bulunan kavramlardan öğrencilerin kavram yanılgısı yaşadıklarını bularak ve öğretmenlerin kavram yanılgılarına yönelik görüşlerini alarak öğrencilere kültür ve miras öğrenme alanını ve konularını daha verimli, anlaşılır bir şekilde öğrencilere kazandırmaya çalışmaktır. Yöntem: Bu çalışma, nitel araştırma yöntemine göre yürütülmüştür. Bu çalışmada temel nitel araştırma deseni tercih edilmiştir. Elde edilen veriler, betimsel içerik analizi yaklaşımı yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmamıza Erzurum ilinde bulunan 6. sınıfta öğrenim gören 76 öğrenci, 7. sınıfta öğrenim gören 67 öğrenci, ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerden 10'ar öğrenci ve MEB´e bağlı ortaokullarda görev yapan altı sosyal bilgiler öğretmeni katılmıştır. Sosyal bilgiler öğretmenlerine yarı yapılandırılmış görüşme formu, öğrencilere kavram başarı testi (KBT) ve açık uçlu soru formu uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada“Onlu Sistem, Mağlup, Kavimler Göçü, Boy, Kurultay, Ordu-Millet Anlayışı, Ahiret Anlayışı, Kurgan, İkili Teşkilat, Muhacir, Siyasi, Müslim, Beytül Hikme, Mevali, Divan, Anadolu Kapıları, Ipek Yolu, Siyasi, Hat, Balbal, Kervansaray, İskan Politikası, Fetret Devri, Devşirme Sistemi, Rumeli Hisarı, Fetih, Kaptanı Derya, Gaza Anlayışı, İstimalet Politikası, Reform, Matbaa, Skolastik Düşünce, Rönesans, Aforoz, Burjuvazi, Sanayi İnkılabı, Islahat, Takvimi Vekayi, Rüştiye, Seferatname, Medrese, Ebru, İdadi, Havra, Coğrafi”kavramları ile alakalı bulgular elde edilmiştir. Gaza ve cihat, boy ve hat, iskân ve istimalet kavramlarında, KBT'de daha fazla kavram yanılgısı görülmüş; aynı zamanda açık uçlu sorularda da yine Reform ve Rönesans gibi kavramlarda daha fazla kavram yanılgısı olduğu görülmüştür. Fetih kavramı, Sokullu Mehmet Paşa'nın sözü, ticaret yollarıyla kültürün taşınması bazı öğrenciler tarafından yanlış cevaplanmıştır. Öğrencilere uygulanan KBT ve açık uçlu sorularda idadi kavramında da yüksek oranda kavram yanılgısı tespit edilmiştir. Sonuç: Öğrencilere yöneltilen kavram başarı testi ile açık uçlu sorularda Reform, Rönesans, boy, hat, idadi, gaza-cihat, iskân-istimalet gibi kavramlarda daha fazla kavram yanılgısı olduğu görülmüştür. Öğretmenlerle yapılan görüşmede elde edilen bulguların ise KBT ve açık uçlu sorularda elde edilen bulgularla benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Öğretmenlerle yapılan görüşmede öğrencilerdeki kavram yanılgılarında bilgi eksikliği, kavramların fazla kullanılmaması, kavramların yazılışlarının benzer olması, kavramların soyut ve ezber olması, tekrar yapılmaması, öğrencilerde kitap okuma alışkanlığının olmaması gibi sebeplerin etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to find the concepts in which students have misconceptions among the concepts in the field of culture and heritage learning and to get the opinions of teachers about these misconceptions and thus to try to teach the students the field of culture and heritage learning and its subjects in a more efficient and understandable way. Method: This study was conducted using a qualitative research method. A basic qualitative research design was used in this study. The obtained data were analyzed using descriptive content analysis. Participants in the study were 76 6th-grade students and 67 7th-grade students in Erzurum province, along with 10 students from each of the participating students and six social studies teachers working in middle schools affiliated with the Ministry of National Education. A semi-structured interview form was administered to social studies teachers, and a concept achievement test (CAT) and open-ended questionnaire were administered to students. Findings: The study yielded findings related to the concepts of“Decimal System, Defeated, Migration of Tribes, Tribe, Congress, Understanding of Army-Nation, Understanding of the Afterlife, Kurgan, Dual Organization, Muhajir, Political, Muslim, House of Wisdom, Mevali, Divan, Gates of Anatolia, Silk Road, Political, Calligraphy, Balbal, Caravanserai, Settlement Policy, Interregnum, Devşirme System, Rumeli Fortress, Conquest, Admiral of the Sea, Understanding of Gaza, Usmalet Policy, Reform, Printing House, Scholastic Thought, Renaissance, Excommunication, Bourgeoisie, Industrial, Revolution, Reform, Calendar History, Junior High School, Travel Book, Madrasa, Marbling, High School, Synagogue, and Geographical.”More misconceptions were observed in Gaza and Jihad, Tribe and Line, Settlement and Istimalet, and KBT. Furthermore, in open-ended questions, more misconceptions were observed in concepts such as reform and renaissance. Some students answered incorrectly for the concepts of conquest, Sokollu Mehmet Pasha's words, and the transfer of culture through trade routes. A high rate of misconceptions was also detected in the concept of idadi (high school) in the KBT and open-ended questions administered to the students. Conclusion: A concept achievement test administered to the students revealed more misconceptions in the open-ended questions regarding concepts such as reform, renaissance, Tribe, Line, Idadi, Gaza and Cihad, and Settlement and Istimalet. The findings obtained in the interviews with the teachers were similar to the findings obtained in the KBT and open-ended questions. Interviews with teachers revealed that students' misconceptions stemmed from a lack of knowledge, infrequent use of concepts, similar spellings, abstract and memorized concepts, lack of repetition, and a lack of reading habits.