Örgüt kültürünün yenilikçi iş davranışı ile ilişkisi
Relationship between organizational culture and innovative business behavior
  1. Tez No: 979779
  2. Yazar: ERCAN FİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA KAYAPALI YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Yenilikçi Yaklaşım, Küresel Rekabet, Organizational Culture, Innovative Approach, Global Competition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz rekabetçi iş dünyasında örgütlerin sürdürülebilir başarısı, yalnızca mevcut kaynakların etkin kullanımına değil, aynı zamanda yenilikçi fikirlerin desteklenmesine ve uygulanmasına da bağlıdır. Bu noktada örgüt kültürü, çalışanların yenilikçi davranışlara yönlendirilmesinde erkili bir belirleyici olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın temel amacı, farklı örgüt kültürü tiplerinin yenilikçi iş davranışları üzerindeki etkilerini analiz etmek ve bu etkileşimin dinamiklerini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, örgüt kültürünün yenilikçi iş davranışı üzerinde etkili olup olmadığını araştırılmaktadır. Yapılan analizler sonucunda; örgüt kültürü ile yenilikçi iş davranışı arasında pozitif yönlü ve orta düzeyli bir ilişki tespit edilirken örgütsel kültür ile bağımlı değişken olan yenilikçi iş davranışları arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir etki gözlenmiştir. Bu bulgu örgütlerde kültürel yapının, çalışanların yenilikçi düşünme ve davranış geliştirme süreçlerinde belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive business world, the sustainable success of organizations depends not only on the effective use of existing resources, but also on the support and implementation of innovative ideas. At this point, organizational culture emerges as an effective determinant in directing employees to innovative behaviors. The main purpose of the study is to analyze the effects of different types of organizational culture on innovative work behaviors and to reveal the dynamics of this interaction. This study investigates whether organizational culture has an effect on innovative work behavior. As a result of the analysis, a positive and moderate relationship was determined between organizational culture and innovative work behavior, while a significant and positive effect was observed between organizational culture and the dependent variable, innovative work behavior. This finding shows that the cultural structure in organizations plays a decisive role in the processes of employees developing innovative thinking and behavior.