Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kültür ile ilgili yapılan araştırmaların incelenmesi
A review of research on the role of culture in teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 979806
  2. Yazar: MEHMET KERİM KIVRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENAN İŞCİ KARAMEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel aktarım, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Culture, Cultural transfer, Turkish education, Turkish teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kültür konusunu ele alan akademik çalışmaları sistematik bir yaklaşımla incelemektir. Nitel sistematik derleme desenine dayalı olarak yürütülen çalışmada, veri kümesini YÖK Ulusal Tez Merkezi ve TRDizin veri tabanlarında yer alan ve belirlenen dahil etme ölçütlerini karşılayan toplam 123 çalışma oluşturmaktadır: Bunların 96'sı yüksek lisans ve doktora tezi, 27'si ise TRDizin'de yayımlanmış akademik makalelerdir. Çalışmalar, CADIMA yazılımı üzerinden yürütülen sistematik derleme süreci kapsamında kodlanmış; yayın türü, tez düzeyi, üniversite, enstitü, yıl, araştırma yöntemi, veri toplama aracı, örneklem türü, araştırma konusu ve bulgu içerikleri gibi değişkenlere göre analiz edilmiştir. Süreç, şeffaflık ve yinelenebilirlik amacıyla PRISMA 2020 yönergeleri çerçevesinde raporlanmıştır. Elde edilen bulgular, kültür konulu yayınların bazı üniversitelerde yoğunlaştığını, araştırmalarda büyük ölçüde nitel yöntemlerin tercih edildiğini ve en sık kullanılan veri toplama aracının doküman analizi olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, çalışmaların çoğunlukla ders kitapları ve edebî metinler gibi öğretim materyallerine odaklandığı, öğrenci veya öğretmen gruplarıyla yapılan araştırmaların ise görece sınırlı olduğu belirlenmiştir. Bulgular, kültürün Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde nasıl konumlandırıldığını göstermekte; alandaki kuramsal ve yöntemsel eğilimleri görünür kılmaktadır. Bu bağlamda araştırma, ilgili alan yazındaki kültürel yaklaşımları bütüncül biçimde değerlendirerek, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kültür odaklı çalışmaların mevcut durumuna ışık tutmakta ve gelecek araştırmalar için yönlendirici öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to systematically examine academic research that addresses the issue of culture in the context of teaching Turkish as a foreign language. Conducted within the framework of a qualitative systematic review design, the study dataset consists of a total of 123 works retrieved from the National Thesis Center (YÖK Thesis Center) and TRDizin databases, selected according to predefined inclusion criteria. Of these, 96 are master's and doctoral theses, and 27 are academic articles published in TRDizin. The studies were coded within the systematic review process using CADIMA software, and analyzed in terms of publication type, thesis level, university, institute, year, research method, data collection tool, sample type, research focus, and findings. The process was reported in line with the PRISMA 2020 guidelines to ensure transparency and reproducibility. The findings reveal that culture-related studies are concentrated in certain universities, that qualitative methods are predominantly preferred, and that the most frequently used data collection tool is document analysis. In addition, it was determined that the majority of the studies focus on teaching materials such as textbooks and literary texts, whereas research conducted with student or teacher groups is relatively limited. The findings illustrate how culture is positioned in teaching Turkish as a foreign language and make the theoretical and methodological tendencies in the field visible. In this context, the study provides a comprehensive evaluation of cultural approaches in the relevant literature, sheds light on the current state of culture-oriented studies in teaching Turkish as a foreign language, and offers guiding suggestions for future research.