Değişen-dönüşen şehirlerde mahalli idarelerin kültür politikaları: Denizli Büyükşehir Belediyesi örneği
Cultural policies of local governments in changing and transforming cities: The case of Denizli Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 979885
  2. Yazar: MELTEM GENCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALİYAR DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mahalli idareler, kültür politikaları, kültürel belediyecilik, beledi kamusal alan, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Local governments, cultural policies, cultural municipalism, municipal public space, Denizli Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de mahalli idarelerin kültür politikaları aracılığıyla kamusal alan üretimine katkı sunup sunmadığını incelemektedir. Özellikle 1980 sonrası dönemde belediyelerin kültürel faaliyet alanına yönelmeleri ve bu yönelimi teşvik eden Büyükşehir Kanununu ve benzeri reformların etkisiyle oluşan yeni yönetim pratikleri değerlendirilmiştir. Hızlı değişen sosyo-kültürel yapı ve yaşanan kentleşme süreçlerinin sonucu yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmış, eksikliklerin farkına varılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın odağı, Denizli Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi dönemlerinde yürütülen kültür politikaları ve bu politikaların şehirde kamusal alan oluşturma potansiyelidir. Kamusal alan Türkiye'de tarihsel olarak eksik temeller üzerinden gelişmiştir. Belediyelerin kültür faaliyetleri kamusal alan oluşumuna yardımcı olabilir mi? Bunun imkân ve sınırlılıklarından söz edilebilir mi? Bunun şekillenmesinde hangi kaynaklar nasıl etkili olabilir? Araştırmanın temel sorunsalını bu konu oluşturmaktadır. Bu amaçla, nitel araştırma yöntemleri çerçevesinde belge ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Denizli Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi'ne ait yıllara yayılan faaliyet raporları, kültür yayınları, yerel basın taramaları ve Denizli'ye ve konuya ilişkin yazılmış akademik çalışmalar temel veri kaynaklarını oluşturmuştur. Yapılan analizlerde, belediyelerin kültürel faaliyetleri yoluyla şehirde belirli ölçüde kapsayıcı ve görünür kamusal alan unsurlarının oluştuğu gözlemlenmiştir. Ancak kamusal alanın bu şekilde kurumsallaşarak olgunlaşması, doğası gereği zamanla gelişen bir süreci gerektirmektedir. Kurumsal süreklilik burada önem arz etmektedir. Bu bağlamda Denizli Belediyesinin Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra kültür faaliyetlerinin çeşitlendiği ve daha sistemli bir hâl aldığı tespit edilmiştir. Organize edilen faaliyetlerin gözle görünür bir kısmının mahalli diğer bir kısmının ise milli kültür dairesi içinde kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines whether local administrations in Turkey contribute to the production of public space through their cultural policies. In particular, it evaluates the shift of municipalities toward cultural activities after the 1980s and the emergence of new governance practices shaped by the Metropolitan Municipality Law and similar reforms that supported this orientation. The rapidly changing socio-cultural structure and ongoing urbanization processes have revealed new needs and deficiencies. Within this context, the focus of the study is on the cultural policies implemented during the periods of Denizli Municipality and its transformation into a Metropolitan Municipality, and the potential of these policies to generate public space in the city. Public space in Turkey has historically developed on incomplete foundations. Can municipalities' cultural activities contribute to the formation of public space? What are the possibilities and limitations in this regard? Which sources can influence this formation, and in what ways? These questions constitute the central problem of the research. To address this, qualitative research methods were employed, specifically document and content analysis techniques. The main data sources included annual activity reports, cultural publications, local press archives of Denizli Municipality and Denizli Metropolitan Municipality, and academic studies related to Denizli and the topic. The analysis indicates that through cultural activities, municipalities have contributed to the emergence of relatively inclusive and visible elements of public space in the city. However, the institutionalization and maturation of public space in this manner is inherently a time-dependent process. In this regard, institutional continuity becomes crucial. It was also observed that, following its transition to a metropolitan municipality, Denizli's cultural activities became more diversified and systematic. Moreover, it was determined that while some of the organized cultural events fall within the scope of local culture, others align with the domain of national culture.