Otizm spektrum bozukluğunda epidermal Growth Faktör, Epiregulin ve Ferredoksin-1 düzeylerinin hastalık şiddetiyle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between epidermal Growth Factor, Epiregulin, and Ferredoxin-1 levels and disease severity in autism spectrum disorder
- Tez No: 979931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm, EGF, Epiregulin (EREG), Ferredoksin-1 (FDX-1), İnflamasyon, Kuproptoz, Autism, EGF, Epiregulin (EREG), Ferredoxin-1 (FDX-1), Inflammation, Cuproptosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: OSB'nin kesin nedeni henüz belirlenememiş olsa da, bu durumun çok faktörlü olduğu ve güncel çalışmalarda OSB etiyolojisinde inflamasyon ve yeni bir düzenlenmiş ölüm yolağı olan kuproptoz mekanizmasının rol oynadığına dair artan bilgiler vardır. Çalışmamızda inflamasyon ve kuproptoz mekanizmaları ile ilişkili olan EGF, EREG ve FDX-1 düzeylerinin OSB ve kontrol grupları arasında karşılaştırılması ve bu biyobelirteçlerin periferik inflamatuar belirteçler olan hs-CRP ve İnterlökin-6 (IL-6) düzeyleriyle ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu moleküllerin hastalık şiddetiyle olan ilişkisi incelenmiştir. Yöntem: Kesitsel ve vaka-kontrol olarak tasarlanan bu araştırmaya 2-6 yaş aralığında klinik görüşme ile DSM-V'e göre OSB tanısı alan, OSB ve EYY dışında herhangi bir psikiyatrik veya tıbbi hastalığı olmayan 50 çocuk ile benzer yaş ve cinsiyette 45 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların ebeveynlerine sosyodemografik veri formu ve Otizm Davranış Kontrol Listesi (ODKL) doldurtulmuştur. OSB tanısı alan çocukların hastalık şiddeti; Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların kan örneklerinden hemogram ve serum EGF, EREG, FDX-1 düzeyleri ölçülmüş olup bu parametrelerin hs-CRP ve IL-6 ile olan ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Olgu grubunda kontrol grubuna kıyasla EREG ve FDX-1 düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düşük saptanmış olup, EGF düzeyi gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. EGF, EREG ve FDX-1 ile hsCRP arasında zayıf negatif korelasyon saptanırken, IL-6 seviyeleri ile bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca EGF, EREG ve FDX-1 düzeyi ile OSB şiddetini değerlendirdiğimiz ÇODÖ arasında zayıf pozitif korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma inflamasyon ve kuproptoz mekanizmasında rol alan EREG ve FDX-1 düzeylerinin değişikliklerini bildirmektedir. Bulgularımız OSB etiyolojisinde inflamasyon ve kuproptoz mekanizmasının etkili olabileceğini gösteren literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although the exact cause of Autism spectrum disorder (ASD) has not yet been clearly determined, it is widely recognized as a multifactorial condition. Recent studies have provided growing evidence suggesting that both inflammation and a newly identified form of regulated cell death known as cuproptosis play roles in the etiology of ASD. In our study, we aimed to compare the levels of EGF (Epidermal Growth Factor), EREG (Epiregulin), and FDX-1 (Ferredoxin-1) molecules associated with inflammatory and cuproptosis mechanisms between individuals with ASD and control groups and to examine the relationships of these biomarkers with peripheral inflammatory markers such as high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) and interleukin-6 (IL-6). In addition, the associations between these molecules and disease severity were evaluated. Method: In our cross-sectional, case-control study included 50 children aged 2–6 years who were diagnosed with ASD according to DSM-5 criteria through clinical interviews, and who had no psychiatric or medical disorders other than ASD and developmental delay, as well as 45 age and gender matched control groups. Parents of all participants filled out the sociodemographic data form and the Autism Behavior Checklist (ABC). The severity of autism symptoms in children diagnosed with ASD was assessed using the Childhood Autism Rating Scale (CARS). Blood samples were collected from all participants to measure complete hemogram and serum levels of EGF, EREG, and FDX-1, and the relationships of these parameters with hs-CRP and IL-6 levels were analyzed. Results: Compared to the control group, EREG and FDX-1 levels were found to be significantly lower in the ASD group, while EGF levels did not show a significant difference between the groups. A weak negative correlation was observed between EGF, EREG, and FDX-1 levels and hs-CRP, whereas no significant relationship was found with IL-6 levels. In addition, a weak positive correlation was identified between the levels of EGF, EREG, and FDX-1 and the CARS scores, which were used to assess the severity of ASD. Conclusion: In our study reports alterations in EREG and FDX-1 levels, which play roles in inflammatory and cuproptosis mechanisms. Our findings contribute to the existing literature suggesting that inflammation and cuproptosis mechanisms may be involved in the etiopathogenesis of ASD.