Kişilik özellikleri ile stres yönetimi arasındaki ilişkinin incelenmesi: Sağlık sektöründe bir araştırma
An examination of the relationship between personality traits and stress management: A study in the health sector
- Tez No: 979948
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik modeli, Stres yönetimi, İş stresi, Five factor personality model, Stress management, Job stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı sağlık sektöründe çalışan bireylerin Beş Faktör Kişilik Modeli boyutları (dışadönüklük, yumuşakbaşlılık, özdenetimlilik, nörotiklik, deneyime açıklık) ile iş stresi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma evrenini Malatya'daki bir eğitim-araştırma hastanesinde görev yapan personel oluşturmuş; kolay ulaşılabilir örnekleme yoluyla ulaşılan 342 katılımcı (171 kadın, 171 erkek) araştırma kapsamına dâhil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak 10 maddelik Kısa Form Beş Faktör Kişilik Ölçeği ile 20 maddelik A-İş Stresi Ölçeği-20 kullanılmıştır. Hipotezler Bağımsız Örneklem t-Testi, Tek Yönlü ANOVA, Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis-H testi ve Pearson korelasyon analizleri aracılığıyla sınanmıştır. Verilerin analizi sonucunda iş stresi ile çalışma ortamının risk durumu arasında anlamlı bir farkın olduğu, kişilik özellikleri ile de meslek grupları arasında anlamlı bir farkın olduğu saptanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda dışadönüklük, yumuşakbaşlılık, özdenetimlilik ve deneyime açıklık ile iş stresi arasında negatif; nörotiklik ile pozitif ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the Five-Factor Personality Model dimensions -extraversion, agreeableness, conscientiousness, neuroticism, and openness to experience- and job stress among employees in the health sector. A correlational survey design was employed. The study population consisted of staff working at a teaching and research hospital in Malatya, Türkiye; using convenience sampling, 342 participants (171 women, 171 men) were included in the research. Data were collected with the 10-item Short Form of the Five-Factor Personality Inventory and the 20-item A-Job Stress Scale. Hypotheses were tested through Independent Samples t-tests, one-way ANOVA, Mann Whitney U, Kruskal Wallis-H, and Pearson correlation analyses. The analyses revealed a significant difference in job stress across groups defined by workplace risk level, and a significant difference in personality traits across occupational groups. Correlation findings indicated negative relationships between job stress and extraversion, agreeableness, conscientiousness, and openness to experience, whereas neuroticism displayed a positive relationship with job stress.