İlk atak psikozda GLP-1, GIP ve DPP-4 düzeylerinin değerlendirilmesi: Etiyopatogenez ve klinik semptomlarla ilişki
Evaluation of GLP-1, GIP and DPP-4 levels in first-episode psychosis: Relationship with etiopathogenesis and clinical symptoms
- Tez No: 980006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: DPP-4, GLP-1, Glukoz metabolizması, GIP, İlk atak psikoz, First-episode psychosis, GLP-1, GIP, DPP-4, glucose metabolism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma ilk atak psikoz tanılı hastalarda açlık glukoz, açlık insülin, HbA1c, insülin direnci ile GLP-1, GIP ve DPP-4 düzeylerini belirleyip, elde edilen sonuçları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırarak hastalığın etiyopatogenezine yönelik bilimsel bir çerçeve sunmayı ayrıca bu moleküllerin hastalığın klinik belirtileri ve semptom şiddetiyle olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu olgu-kontrol çalışmasına, araştırmaya katılmayı kabul eden ve DSM-5-TR ölçütlerine göre tanı almış 24 ilk atak psikoz hastası ile 24 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılardan sabah saatlerinde, 12 saatlik açlık sonrası venöz kan örnekleri alınmış ve sosyodemografik veri formunu doldurmaları istenmiştir. Serum GLP-1, GIP, DPP-4, glukoz, insülin ve HbA1c düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüş, HOMA-IR ile insülin direnci değerleri hesaplanmıştır. Hasta grubuna PANSS ile PSYRATS ölçekleri uygulanmıştır. Bulgular: Hasta grubunda GLP-1, GIP ve DPP-4 düzeyleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı biçimde düşük, glukoz ve HOMA-IR değerleri anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur. GLP-1 düzeyi ile glukoz arasında negatif yönde bir ilişki (r = –0.40, p = 0.055) gözlenmiştir. Ayrıca GLP-1 düzeylerinin PANSS negatif belirtiler alt ölçek puanlarıyla negatif yönde korelasyon göstermesi, inkretin sisteminin psikozun klinik belirtileriyle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Yapılan ROC analizinde GLP-1 parametresinin AUC değeri 0,87 (0,78–0,97) olarak saptanmış ve istatistiksel olarak oldukça anlamlı bulunmuştur (% 79 duyarlılık ve % 79 özgüllük). Bu sonuç, GLP-1 düzeylerinin psikoz hastalığını ayırt etmede yüksek doğrulukta bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir. Sonuç: Bildiğimiz kadarıyla, literatürde inkretin sistemi bileşenlerini metabolik parametreler ve klinik ölçeklerle birlikte korelasyon analizi düzeyinde inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. İlerleyen dönemde geniş örneklemlerde yapılacak boylamsal takip çalışmaları, psikozun metabolik ve nöroendokrin alt yapısının daha özgül biçimde tanımlanmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine fasting glucose, fasting insulin, HbA1c, insulin resistance, and the levels of GLP-1, GIP, and DPP-4 in patients with first-episode psychosis (FEP), to compare these parameters with healthy controls, and to provide a scientific framework regarding the etiopathogenesis of the disorder. Additionally, the study sought to evaluate the relationship between these biochemical markers and clinical symptom severity. Materials and Methods: This case-control study included 24 patients diagnosed with first-episode psychosis according to DSM-5-TR criteria and 24 age- and sex-matched healthy controls who voluntarily participated in the research. Venous blood samples were collected from all participants in the morning after a 12-hour overnight fast, and each participant completed a sociodemographic data form. Serum GLP-1, GIP, DPP-4, glucose, insulin, and HbA1c levels were measured using the ELISA method, and insulin resistance was calculated using the HOMA-IR index. The Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) and the Psychotic Symptom Rating Scales (PSYRATS) were administered to the patient group. Results: In the patient group, GLP-1, GIP, and DPP-4 levels were significantly lower, whereas glucose and HOMA-IR values were significantly higher compared with healthy controls. A negative correlation was observed between GLP-1 and glucose levels (r = –0.40, p = 0.055). Moreover, GLP-1 levels were negatively correlated with PANSS negative symptom subscale scores, suggesting a potential association between the incretin system and the clinical manifestations of psychosis. Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis revealed that the GLP-1 parameter had an AUC value of 0.87 (0.78–0.97), indicating statistically high significance, with 79% sensitivity and 79% specificity. This finding suggests that GLP-1 levels may serve as a highly accurate biomarker for distinguishing psychosis. Conclusion: To the best of our knowledge, no previous study has simultaneously examined incretin system components in relation to metabolic parameters and clinical scales through correlation analyses. Future longitudinal studies with larger sample sizes are warranted to better elucidate the metabolic and neuroendocrine underpinnings of psychosis.