Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetiminde geleneksel yöntemler ile blok zinciri tabanlı yaklaşımların karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of traditional methods and blockchain-based approaches in sustainable supply chain management
  1. Tez No: 980035
  2. Yazar: ŞEYMA NUR BAYRAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAHA BİLİŞİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Blok Zinciri, Sürdürülebilir Tedarik Zinciri, AHP, Geleneksel Yöntemler, Karar Verme, Blok Zinciri, Sustainable Supply Chain, AHP, Traditional Methods, Decision Making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi (STZY) alanında geleneksel yöntemler ile blok zinciri teknolojisine dayalı uygulamalar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Tez çalışmasının temel amacı, blok zincirinin şeffaflık, izlenebilirlik, maliyet etkinliği ve yasal uyum gibi sürdürülebilirlik kriterleri açısından geleneksel yöntemlere göre sunduğu avantaj ve dezavantajları ortaya koymaktır. Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi kullanılarak kriterler ağırlıklandırılmış ve karar vericilerin görüşlerine dayalı olarak alternatifler değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, blok zinciri tabanlı sistemlerin sürdürülebilirlik açısından geleneksel yöntemlere göre daha avantajlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, traditional methods and Blok Zinciri-based applications in sustainable supply chain management (SSCM) are comparatively analyzed. The primary objective of the study is to reveal the advantages and disadvantages of Blok Zinciri technology over traditional approaches in terms of transparency, traceability, cost-effectiveness, and legal compliance. The Analytic Hierarchy Process (AHP) method was used to prioritize criteria, and alternatives were evaluated based on expert opinions. The findings indicate that Blok Zinciri-based systems offer significant advantages over traditional methods in terms of sustainability.