La0.67Bi0.03SR0.3-xvxmno3 (x=0.0, 0.05, 0.10, 0.15, 0.20)numunelerin katıhal yöntemi ile hazırlanarak yapısal, manyetik ve manyetokalorik özelliklerinin incelenmesi
La0.67Bi0.03Sr0.3-xVxMnO3 xvxmno₃ (x = 0.0, 0.05, 0.10, 0.15, 0.20)study of the structural, magnetic, and magnetocaloric properties of samples prepared by the solid-solution method
  1. Tez No: 980124
  2. Yazar: CEMAL FERHAT ÜZMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN İZGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katıhal reaksiyon yöntemi, Madde fiziği, Manyetik malzemeler, Manyetizasyon, Manyetizma, Perovskitler, Solid state reaction method, Matter physics, Magnetic materials, Magnetization, Magnetism, Perovskite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması kapsamında La0.67Bi0.03Sr0.3-xVxMnO3 (x=0.0; 0.05; 0.10; 0.15; 0.20) numuneleri katıhal yöntemi ile hazırlanarak yapısal, manyetik ve manyetokalorik özellikleri incelenmiştir. Üretilen numuneler XRD, SEM, EDX ve VSM ölçümleri ile karakterize edilerek elde edilen sonuçlar tartışılmıştır. La0.67Bi0.03Sr0.3-xVxMnO3 bileşiği sentezlendi ve yapısı ve manyetik özellikleri karakterize edildi. X-ışını analizi, malzemenin R3c tek bağ uzay grubuna sahip rombohedral bir yapıya sahip olduğunu gösterdi. V katkısı, MnO bağ uzunluğunda ve Mn tek bağ O-Mn bağ açısında değişikliklere neden oldu ve bunun sonucunda Curie sıcaklığı azaldı. Elde edilen bileşik, tek bağ TC yakınındaki faz geçişinin neden olduğu ani mıknatıslanma yoğunluğu değişikliğine atfedilebilen büyük bir manyetokalorik etki gösterir. La0.67Bi0.03Sr0.3-xVxMnO3 Vanadium (V) katkı oranı arttıkça iyonik yarıçapından dolayı yapıda boşluklar artmış ve TC değerinin düştüğü gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis study, La0.67Bi0.03Sr0.3-xVxMnO3 (x=0.0; 0.05; 0.10; 0.15; 0.20) samples were prepared using the solid-state method, and their structural, magnetic, and magnetocaloric properties were investigated. The produced samples were characterized by XRD, SEM, EDX, and VSM measurements, and the results obtained were discussed. The La0.67Bi0.03Sr0.3-xVxMnO3 compound was synthesized, and its structure and magnetic properties were characterized. X-ray analysis showed that the material has a rhombohedral structure with an R3c unit cell space group. V doping caused changes in the MnO bond length and the Mn single bond O-Mn bond angle, resulting in a decrease in the Curie temperature. The obtained compound exhibits a large magnetocaloric effect, which can be attributed to the sudden change in magnetization density caused by the phase transition near the single bond TC. As the Vanadium (V) doping ratio in La0.67Bi0.03Sr0.3-xVxMnO3 increased, voids in the structure increased due to the ionic radius, and a decrease in the TC value was observed.