Öğretmenlerin mesleki aidiyetlerinin incelenmesi: Engelli öğretmenler üzerine bir çalışma
Examining teachers' professional belongings: A study on disabled teachers
  1. Tez No: 980227
  2. Yazar: MERVE ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL TOPCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal dışlanma, Sosyal içerme, Yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Örgütsel aidiyet, Örgütsel destek, Social exclusion, Social inclusion, Interpretative phenomenological analysis, Organizational belonging, Organizational support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, engelli öğretmenlerin okullardaki aidiyet durumlarını ve okul yöneticilerinin bu konuya ilişkin görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında görev yapan 11 engelli öğretmen ve 1'i engelli olmak üzere 8 okul yöneticisiyle derinlemesine görüşmeler aracılığıyla gerçekleştirilmiş olup, fenomenoloji deseni benimsenmiştir. Bulgular, aidiyet kavramının çok katmanlı bir yapıya sahip olduğunu ve duygusal bağlanma, dahil edilme, dışlanma ve örgütsel destek gibi faktörlerle iç içe geçtiğini göstermektedir. Engelli öğretmenlerin yöneticileri, meslektaşları ve öğrencileriyle kurdukları olumlu iletişim, aidiyet duygusunu güçlendiren en önemli unsurlar arasında yer almıştır. Velilerle ilişkilerde ise kendini kanıtlama ihtiyacı dikkat çekmiştir. Yöneticiler, engelli öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini olumlu değerlendirmekle birlikte, okul binalarının fiziki yapısının yetersizliğine ve yasal düzenlemelerde erişilebilirliğin artırılması gerekliliğine işaret etmiştir. Ayrıca, engelli öğretmenlerin görünürlüğünün artırılması amacıyla atama sayılarının artırılması gerektiği vurgulanmıştır. Sonuç olarak, engelli öğretmenlerin tüm zorluklara rağmen mesleklerini severek sürdürmeleri dikkat çekici bulunmuş ve eğitimde kapsayıcı politikaların geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the sense of belonging of teachers with disabilities in schools and the perspectives of school administrators on this issue. The research was conducted through in-depth interviews with 11 teachers with disabilities and 8 school administrators—one of whom is also disabled—working in public schools under the Ministry of National Education. The study adopted a phenomenological design. Findings indicate that the concept of belonging has a multi-layered structure, intertwined with factors such as emotional attachment, inclusion, exclusion, and organizational support. Positive communication between teachers with disabilities and their administrators, colleagues, and students emerged as one of the key elements strengthening the sense of belonging. In relationships with parents, a need for self-affirmation was observed. Administrators evaluated the professional competencies of teachers with disabilities positively but pointed out the inadequacy of school buildings' physical infrastructure and the necessity to enhance accessibility in legal regulations. Moreover, it was emphasized that increasing the number of appointments for teachers with disabilities would improve their visibility within the education system. In conclusion, despite all challenges, the fact that teachers with disabilities continue their profession with dedication and passion was found remarkable, and recommendations were made for the development of inclusive policies in education.