Sanal gerçeklik destekli İngilizce eğitiminin üniversite öğrencilerinin dinleme ve kelime bilgi düzeylerine katkısı ve öğrenci görüşleri
The contribution of virtual reality supported English education to university students' listening and vocabulary knowledge levels and student opinions
- Tez No: 980337
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN KAĞAN AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: 3D sanal dünyalar, Bilgisayar destekli dil eğitimi, 3D virtual worlds, Computer assisted language education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sanal gerçeklik (VR) teknolojisinin İngilizce eğitiminde üniversite öğrencilerinin dinleme becerileri ve kelime bilgisi düzeylerine etkisini sistematik bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'deki İngilizce eğitiminde yaşanan gramer odaklı müfredat, yetersiz dinleme-konuşma becerisi gelişimi ve motivasyon eksikliği gibi problemlere yanıt olarak, yenilikçi teknoloji destekli öğretim yöntemlerinin etkinliği araştırılmıştır. Araştırmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiş olup, nitel ve nicel verilerin eş zamanlı toplandığı eşzamanlı dönüşümsel tasarım kullanılmıştır. Çalışma grubu, Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 96 birinci sınıf öğrencisinden (54 kadın, 42 erkek) oluşmaktadır. Araştırmada tek gruplu ön test-son test yarı deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak başarı testi, dinleme becerileri dereceli puanlama anahtarı, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözlem formu kullanılmıştır. Sanal gerçeklik uygulaması, restoran, taksi, otel gibi günlük yaşam senaryolarında İngilizce iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik olarak tasarlanmış, üç farklı zorluk seviyesi ve ana dil desteği özelliklerini içermektedir. Eğitim süreci toplamda 4 hafta boyunca haftada 4 saat olarak planlanmıştır. Nicel verilerin analizinde tekrarlı ölçümler için ANOVA testi, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, sanal gerçeklik destekli İngilizce eğitiminin öğrencilerin hem dinleme becerilerine [F(1,95)=74,846, p<0,001] hem de kelime bilgisi düzeylerine [F(1,95)=24772,538, p<0,001] istatistiksel olarak anlamlı ve oldukça yüksek etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Dinleme becerileri ön test ortalaması 78,11'den son testte 89,16'ya, kelime bilgisi ön test ortalaması ise 73,57'den son testte 80,57'ye yükselmiştir. Nitel bulgular, öğrencilerin %85,42'sinin sanal gerçeklik ortamında eğitim almanın motivasyonlarını olumlu etkilediğini, %81,25'inin ise ders ilgilerini artırdığını belirttiğini ortaya koymuştur. Öğrencilerin %75'i sanal gerçeklik ekipmanlarını ve uygulamayı kolay kullandıklarını ifade etmiştir. Gözlem sonuçları, öğrencilerin çoğunluğunun sanal gerçeklik uygulamasını heyecan, merak ve eğlence gibi olumlu duygularla karşıladıklarını göstermiştir. Araştırma sonuçları, sanal gerçeklik teknolojisinin İngilizce eğitiminde etkili bir araç olduğunu ve özellikle dinleme becerileri ile kelime öğretiminde geleneksel yöntemlere kıyasla önemli avantajlar sağladığını göstermektedir. Sanal gerçeklik destekli eğitim, öğrencilerin motivasyonunu artırmakta, sürükleyici öğrenme deneyimleri sunmakta ve aktif katılımı teşvik etmektedir. Çalışma, eğitim teknolojileri alanında sanal gerçeklik uygulamalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to methodically examine the impact of virtual reality (VR) technology on the listening skills and vocabulary knowledge of university students in the context of English language education. In light of the challenges encountered in the realm of English language education in Turkey, including a grammar-oriented curriculum, inadequate development of listening and speaking skills, and a paucity of motivation, the efficacy of innovative technology-assisted teaching methodologies was examined. The present study adopted a mixed method approach, utilizing a simultaneous transformational design in which qualitative and quantitative data were collected concurrently. The study group comprised 96 first-year students (54 female, 42 male) enrolled at Kırıkkale University Faculty of Education. The present study employed a one-group pretest-posttest quasi-experimental research design. The researchers employed a variety of instruments to collect data, including an achievement test, a listening skills rubric, a semi-structured interview form, and an observation form. The virtual reality application was designed to enhance English communication skills in real-life scenarios, such as restaurants, taxis, and hotels. The application offers three distinct difficulty levels and features native language support. The training process was meticulously scheduled to span a duration of four hours per week, accumulating a total of four weeks. A one-way analysis of variance (ANOVA) test for repeated measures was employed to analyze quantitative data, while a content analysis method was used to analyze qualitative data. The findings of the study demonstrated that virtual reality-assisted English instruction exhibited a statistically significant and substantial effect on both students' listening skills [F(1,95)=74,846, p<0,001] and vocabulary knowledge levels [F(1,95)=24772,538, p<0,001]. The mean of listening skills demonstrated an increase from 78.11 in the pre-test to 89.16 in the post-test, and the mean of vocabulary knowledge increased from 73.57 in the pre-test to 80.57 in the post-test. The qualitative findings indicated that 85.42% of the students reported that their motivation was positively influenced by education in a virtual reality environment, while 81.25% indicated that it increased their interest in the course. A survey of the students revealed that 75% of them found the virtual reality equipment and the application to be user-friendly. The results of the observation study indicated that the majority of the students exhibited positive emotions in response to the virtual reality application, including excitement, curiosity, and a sense of enjoyment. The findings of the study demonstrate that virtual reality technology is an effective instrument in the pedagogy of the English language, offering considerable advantages over conventional methods, particularly in the domain of developing listening skills and vocabulary. The integration of virtual reality into educational settings has been demonstrated to enhance student motivation, facilitate immersive learning experiences, and promote active participation. The study makes significant contributions to the development and dissemination of virtual reality applications in the field of educational technologies.