İngilizce öğretmenlerinin eylemliliğini şekillendirmede sabır ve kolektif yeterliğin rolü
The role of patience and collective efficacy in shaping English teachers' agency
- Tez No: 980356
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA NUR EKİZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen failliği, İkinci dil öğretimi, Teacher agency, Second language teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sabır ve kolektif yeterliğin İngilizce öğretimi bağlamında öğretmen eylemliliği üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Sabır gibi kişisel algılanan ve kolektif yeterlik gibi kişiler arası ilişkisel unsurların, öğretmenlerin öğretim ortamlarında amaçlı ve özerk bir şekilde hareket etme kapasiteleri olarak adlandırılan eylemlilik özelliklerine katkıda bulunup bulunmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada hem istatistiksel hem de bağlamsal içgörüler elde etmek için karma yöntem tasarımı kullanılmıştır. Nicel veriler, likert tipi Öğretmen Sabır Ölçeği ve Kolektif Yeterlik Ölçeği aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullarda çalışan İngilizce öğretmenlerinden toplanmıştır. Sonuçlar, güçlü etki büyüklükleriyle birlikte her iki değişkenin de katılımcı öğretmenlerde yüksek seviyelerde bulunduğunu göstermiştir. Çalışmanın nitel aşamasında, ilk gruptan seçilen bir grup katılımcı ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, sabır ve kolektif yeterliğin öğretim uygulamalarında nasıl ortaya çıktığı ve bu unsurların katılımcı öğretmenlerin eylemlilik özelliklerini öğretim ortamlarında nasıl etkilediği konusunda içgörü sağlamıştır. Tematik analiz sonuçları, sabrın öğretmenlerin zorluklarla başa çıkmasını ve öğretimsel tutarlılığı sürdürmesini sağladığını, kolektif yeterliğin ise işbirliğini, risk almayı ve ortak sorumluluk duygusunu teşvik ettiğini, sonuç olarak bu iki unsurun öğretmenlerin kendilerini daha yetkin hissettirdiğini ortaya koymuştur. Bulgular, öğretmen eylemliliğinin yalnızca bireysel motivasyona bağlı olmadığını, sabır gibi içsel duygusal unsurlar ve kolektif yeterlik gibi dışsal ilişkisel dinamikler tarafından şekillendirildiğini de göstermektedir. Nihai olarak bu çalışma, İngilizce öğretimindeki çıktıları iyileştirmek amacıyla yapılan İngilizce öğretmenlerinin öğretmen eylemliliği hakkındaki araştırmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the influence of patience and collective efficacy on teacher agency in the context of English language teaching. It aims to investigate whether self-perceived factors such as patience and interpersonal relational factors such as collective efficacy contribute to teachers' agency, which is the capacity of teachers to act purposefully and autonomously in teaching environments. The study utilised a mixed method design to obtain both statistical and contextual insights. Quantitative data were collected from English teachers working in secondary schools affiliated to the Ministry of National Education through the Likert-type Teacher Patience Scale and the Collective Efficacy Scale. The results showed that high levels of both variables were found in the participating teachers with strong effect sizes. In the qualitative phase of the study, semi-structured interviews with a group of participants selected from the first group provided insights into how patience and collective efficacy manifested in teaching practices and how these elements influenced the participating teachers' agency characteristics in their teaching settings. The thematic analysis revealed that patience enables teachers to cope with challenges and maintain instructional coherence, whereas collective efficacy encourages collaboration, risk-taking, and a sense of shared responsibility; consequently, these two elements make teachers feel more competent. The findings also indicate that teacher agency is not solely dependent on individual motivation, but is shaped by internal emotional elements such as patience and external relational dynamics such as collective efficacy. Ultimately, this study aims to contribute to research on English teachers' teacher agency with the goal of improving outcomes in English language teaching.