Açık nefrektomi operasyonlarında erektör spina plan bloğu ile kuadratus lumborum bloğu'nun postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması: Randomize, prospektif kontrollü klinik çalışma
Comparison of postoperative analgesic efficacy of erector spinae plane block and quadratus lumborum block in open nephrectomy surgeries: A randomized, prospective controlled clinical trial
- Tez No: 980409
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA İPEK ARSLAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı-postoperatif, Pain-postoperative
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Açık nefrektomi geniş insizyonu nedeniyle belirgin somatik ve visseral ağrıya yol açan majör bir cerrahi girişimdir. Postoperatif dönemde solunum fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Yetersiz analjezi erken mobilizasyonu geciktirir, hasta konforunu azaltır, morbidite ve hastanede yatış süresinde artışa neden olur. Çalışmamızın birincil amacı, erektör spina plan bloğu (ESPB) ile anterior-transmuskuler kuadratus lumborum bloğunun (QLB3) postoperatif ilk 24 saatlik dönemde morfin tüketimi üzerine etkisini araştırmaktır. İkincil amaçları ise; perioperatif remifentanil tüketimine, hemodinamik parametrelere, postoperatif Numerik Skorlama Sistemi (NRS) skoruna, bulantı-kusma, hasta memnuniyeti ve taburculuk süresine olan etkisini değerlendirmektir. Metaryal-Metod: Çalışmaya KOÜTFH'de elektif açık nefrektomiye alınan ASA fiziki durum sınıflaması I-III, 18-75 yaş arası 75 hasta dahil edildi. Antikoagülan ilaç kullanımı, kullanılacak ilaçlara karşı bilinen alerji, blok uygulanacak bölgede enfeksiyonu olan, bölgesel blok uygulamasını istemeyen hastalar, entübe postoperatif yoğun bakım ünitesine (YBÜ) alınan, HKA analjezisini çalıştırmakta sorun yaşayan hastalar ve takip edilen verilerde eksikliği olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar bilgisayar programı ile (https://www.randomizer.org) üç gruba ayrıldı. ESPB ve QLB3 grubuna USG eşliğinde 20 mL %0,25 bupivakain rejyonel blok uygulandı. Kontrol grubuna blok uygulanmadı. Her üç grubun da postoperatif analjezik ihtiyacı iv morfin HKA (0,5 mg/mL, 1 mg bolus, 8 dk kilitli kalma, max. 6 mg/saat) ile takip edildi. Bulgular: Çalışmamıza tek taraflı açık nefrektomi cerrahisi geçiren 75 hasta dahil edildi. Grup ESPB'ye 25 hasta alındı. 1 hasta postoperatif entübe YBÜ'ye gitmesi nedeniyle çalışma dışı bırakıldı ve toplam 24 hastanın verileri analiz edildi. Grup QLB3'e 25 hasta alındı. 1 hasta veri eksikliği nedeniyle çalışma dışı bırakıldı ve toplam 24 hastanın verileri analiz edildi. Grup Kontrol'e 25 hasta alındı. 1 hasta HKA cihazında yaşanan teknik aksaklık nedeniyle çalışma dışı bırakıldı ve toplam 24 hastanın verileri analiz edildi. Sonuç olarak açık nefrektomiye alınan 75 hastadan 72'sinin verileri analiz edildi. Her üç grup karşılaştırıldığında postoperatif 1.,3.,6. saatlerdeki morfin tüketimleri benzer gözlenmiştir. Postoperatif 12., ve 24. saat toplam morfin tüketimi ESPB grubunda kontrol grubuna göre daha az bulunmuştur (P<0,05). Her üç grup karşılaştırıldığında postoperatif 1.,3.,6. saatlerdeki morfin tüketim talepleri benzer gözlenmiştir. Postoperatif 12. ve 24.saatteki morfin tüketim talebi ise ESPB grubunda QLB3 ve Kontrol grubuna göre daha düşük gözlenmiştir(P<0,05). ESPB ve QLB3 grubunda intraoperatif remifentanil tüketimi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (P<0,001). Her üç grup kıyaslandığında 1., 3., 6., 12., 24. saatlerde değerlendirilen NRS için anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Çalışmamızda blok uygulamasından kaynaklanan herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. Tartışma: Tek taraflı açık nefrektomi cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif analjezi sağlamada ESPB'nin; kontrol grubuna göre daha iyi analjezi sağladığını düşünmekteyiz. İntraoperatif opioid tüketimini azaltmak için ESPB veya QLB3 uygulanabilir; hangi rejyonel yöntemin uygulanması gerektiğine klinisyenin kendi tecrübesi doğrultusunda karar vermesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Open nephrectomy is a major surgical procedure that causes marked somatic and visceral pain due to its wide incision. In the postoperative period it adversely affects respiratory function. Inadequate analgesia delays early mobilization, decreases patient comfort, and leads to increased morbidity and prolonged hospital stay2. The primary objective of our study was to evaluate the effect of the erector spinae plane block (ESPB) and the anterior-transmuscular quadratus lumborum block (QLB3) on morphine consumption during the first 24 hours postoperatively. The secondary objectives were to assess their impact on perioperative remifentanil consumption, hemodynamic parameters, postoperative Numeric Rating Scale (NRS) pain scores, incidence of nausea and vomiting, patient satisfaction, and length of hospital stay. Materials and Methods: A total of 75 patients aged 18–75 years with ASA physical status I–III who were scheduled for elective open nephrectomy at Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital were included in this study. Patients who were using anticoagulant medications, had known allergies to the drugs to be administered, had infections at the intended block site, refused regional anesthesia, intubated and admitted to the postoperative intensive care unit (ICU) and experienced issues with the operation of the PCA analgesia device were excluded from the study. The patients were randomly allocated into three groups using a computer-based randomization program (https://www.randomizer.org). In the ESPB and QLB3 groups, ultrasound-guided regional blocks were performed using 20 mL of 0.25% bupivacaine, while no block was applied in the control group. Postoperative analgesic requirements in all groups were assessed using intravenous patient-controlled analgesia (IV-PCA) with morphine (0,5 mg/mL, 1mg bolus, 8 minute lockout interval, max. 6mg/hour). Results: A total of 75 patients who underwent unilateral open nephrectomy surgery were included in our study. Twenty-five patients were allocated to the ESPB group. One patient was excluded from the study due to being postoperatively intubated and admitted to the ICU, and the data of 24 patients were analyzed. Twenty-five patients were allocated to the QLB3 group. One patient was excluded from the study due to missing data, and the data of 24 patients were analyzed. Twenty-five patients were allocated to the Control group. One patient was excluded due to a technical malfunction in the PCA device, and the data of 24 patients were analyzed. As a result, data from 72 out of 75 patients undergoing open nephrectomy were analyzed. When the three groups were compared, morphine consumption at postoperative 1, 3, and 6 hours was observed to be similar. Total morphine consumption at postoperative 12 and 24 hours was found to be lower in the ESPB group compared to the control group (P<0.05). Morphine consumption requirement (defined as the amount of morphine requested by the patient via PCA exceeding the device's maximum allowable dose) at postoperative 1, 3, and 6 hours was observed to be similar. Morphine consumption requirement at 12 and 24 hours postoperatively was found to be lower in the ESPB group compared to both the QLB3 and Control groups (P<0.05). Intraoperative remifentanil consumption was significantly lower in the ESPB and QLB3 groups compared to the control group (P<0.001). No statistically significant differences were found among the three groups in terms of NRS scores evaluated at 1, 3, 6, 12, and 24 hours postoperatively (p>0.05). No complications related to the block procedure were observed in our study. Discussion: We believe that the erector spinae plane block (ESPB) provides superior postoperative analgesia compared to the intravenous morphine patient-controlled analgesia (IV-PCA) in patients undergoing unilateral open nephrectomy. Both ESPB and QLB3 can be effectively used to reduce intraoperative opioid consumption. The choice between these regional anesthesia techniques should be guided by the clinician's own experience.