Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası bireylerde akıllı telefon bağımlılığı ve uyku kalitesi ilişkisi
The relationship between smartphone addiction and sleep quality in individuals aged 18-65 presenting to the Ankara University Faculty of Medicine Family Medicine Outpatient Clinic
  1. Tez No: 980441
  2. Yazar: TUĞBA DEMİREZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÜLSEN CEYHUN PEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı telefon bağımlılığı, Uyku kalitesi, Aile hekimliği, Smartphone addiction, sleep quality, family medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası bireylerde akıllı telefon bağımlılığı ile uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve bu iki durumu etkileyebilecek sosyodemografik faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniği'nde, 2025 yılı Ocak-Mayıs ayları arasında yürütülmüştür. Araştırmaya katılmayı kabul eden 350 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler üç bölümden oluşan anket formu ile toplanmıştır. Birinci bölümde sosyodemografik bilgiler, ikinci bölümde Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği (ATBÖ), üçüncü bölümde ise Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanılmıştır. Bulgular: ATBÖ ile PUKİ arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,407; p<0,001). Katılımcıların ATBÖ puan ortalaması 84,60 ± 27,68; PUKİ puan ortalaması 6,08 ± 2,99'dur. ATBÖ puanları açısından; yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma, alkol kullanımı, akıllı telefon kullanım süresi, kullanım yaşı, günlük kullanım süresi, gün içi kullanım saat aralığı, uyumadan önce telefonun bırakıldığı yer ve kullanım süresi ile anlamlı fark bulunmuştur. PUKİ puanları açısından; yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma, birlikte yaşama durumu, eğitim düzeyi, alkol kullanımı, telefon kullanım özellikleri ve uyumadan önceki kullanım süresi ile istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmiştir. Ancak işte geçirilen çalışma saati düzeni, uzun süreli yaşanılan yer ve sigara kullanımı gibi bazı değişkenler ile anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Çalışma bulguları, akıllı telefon bağımlılığı ile uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen veriler, bireylerin akıllı telefon kullanım alışkanlıklarının uyku sağlığı üzerinde önemli etkiler yaratabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda, birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında toplumun bilinçlendirilmesine yönelik önleyici stratejilerin geliştirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the relationship between smartphone addiction and sleep quality in individuals aged 18 to 65 who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Ankara University School of Medicine, and to examine the sociodemographic factors that may influence these two conditions. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted at the Family Medicine Outpatient Clinic of Ankara University School of Medicine between January and May 2025. A total of 350 participants who agreed to take part in the study were included. Data were collected using a three-part questionnaire. The first part included sociodemographic information, the second part used the Smartphone Addiction Scale (SAS), and the third part employed the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Results: A positive, moderate, and statistically significant correlation was found between the Smartphone Addiction Scale (SAS) and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) (r = 0.407; p <0.001). The mean SAS score of the participants was 84.60 ± 27.68, and the mean PSQI score was 6.08 ± 2.99. Significant differences in SAS scores were observed based on age, marital status, parenthood, alcohol use, years of smartphone use, age of first use, daily usage time, time of day most used, and where and how long the phone was used before sleep. PSQI scores also significantly differed based on variables such as age, marital status, parenthood, cohabitation, education level, alcohol use, and pre-sleep phone use. However, no significant relationship was found with certain variables such as work schedule, long-term residence, and smoking status. Conclusion: The study results indicate a significant relationship between smartphone addiction and sleep quality. These findings highlight the impact of digital habits on sleep health and underscore the need for preventive public health strategies and awareness initiatives, particularly in primary care settings.