Duyguların tıbbileştirilmesi
Medicalization of emotions
  1. Tez No: 980613
  2. Yazar: EDANUR SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN ADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Antidepresan, Duygusal hastalık, İyatrojenez, Psikiyatri, Tıbbileştirme, Duygu, Tüketim toplumu, İlaç tüketimi, Antidepressant, Emotional illness, Iatrogenesis, Psychiatry, Medicalization, Emotion, Consumption society, Medicalisation, Drug consumption
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Modern toplumda bireyin ruh hali, yalnızca kişisel bir mesele olmaktan çıkarak tıbbi bir konu haline gelmiştir. Üzüntü, kaygı, korku gibi duygular; artık yalnızca geçici ve doğal tepkiler olarak değil, tanı konulabilir, tedavi edilebilir bozukluklar olarak ele alınmaktadır. Bu durum, duyguların tıbbileştirilme süreciyle yakından ilişkilidir. Modern tıp, sadece bir sağlık pratiği olmanın ötesine geçerek, bireylerin bedenlerini, zihinlerini ve duygusal deneyimlerini şekillendiren güçlü bir toplumsal kurum haline gelmiştir. Tıbbın tarihsel süreçteki gelişimi, tıbbi bilginin ilerlemesinin ve dönüşmesinin yanı sıra, aynı zamanda bir iktidar ilişkisi olarak evrilmiş, bedenin ve sağlığın kontrol altına alınması için önemli bir araç haline gelmiştir. Neoliberal sağlık politikalarının etkisiyle, hastalıklar sadece tıbbi bir problem olarak ele alınmakla kalmamış, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir meseleye dönüşmüştür. Bu bağlamda, sağlık hizmetleri, bireylerin sadece tedavi etmenin ötesine geçerek ış, aynı zamanda onları birer tüketiciye dönüştürmüştür. Tıbbın küresel yayılımı, sadece fiziksel hastalıkları değil, psikiyatrik rahatsızlıkları da küresel ölçekte tıbbileştirerek, bireylerin duygusal sağlıkları üzerinde de güçlü bir otorite kurmuştur. DSM ve ICD gibi evrensel tanı kriterleri, duyguların sınıflandırılmasında ve sınırlandırılmasında birer kılavuz haline gelmiş ve her yeni baskısında artan duygusal hastalık tanılarının çokluğu, artan şeyin hastalık mı yoksa hastalar mı olduğu sorusunu akla getirmiştir Dolayısıyla depresyon, kaygı bozuklukları gibi hastalıklar ve öfke, kaygı, korku gibi duygular; bu hastalık ve duygulara zemin hazırlayan toplumsal gerçekliklerle bir arada düşünülmelidir . Çalışmada duyguların tibbileştirilmesinin toplumsal değişimler ve olaylarla ilişkisi, psikiyatr ve psikoloğa başvuran katılımcılar üzerinden incelenmiştir. Kartopu örnekleme yöntemiyle belirlenen, psikiyatra veya psikoloğa gitmiş 20 katılımcı ve 2 hekim ile yüzyüze derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları hastalık olarak değerlendirilen güncelik duyguların tıbbi söylemlerle açıklanarak denetim altına alındığı, katılımcıların çoğunun kaygı, korku, mutsuzluk, öfke gibi pek çok olumsuz duyguyla karşılaşmaları ve duygularını anlamlandırma konusunda çaresiz kalmaları nedeniyle psikolojik bir tedavi aldıklarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In modern society, an individual's mental state has ceased to be merely a personal matter and has become a medical issue. Emotions such as sadness, anxiety, and fear are no longer viewed as temporary and natural reactions but as diagnosable and treatable disorders. This situation is closely related to the process of medicalization of emotions. Modern medicine has gone beyond being merely a health practice and has become a powerful social institution that shapes individuals' bodies, minds, and emotional experiences. The historical development of medicine has evolved not only as an advancement and transformation of medical knowledge but also as a power relationship, becoming an important tool for controlling the body and health. Under the influence of neoliberal health policies, illnesses have not only been treated as medical problems but have also become economic and social issues. In this context, healthcare services have gone beyond simply treating individuals, transforming them into consumers. The global spread of medicine has established a powerful authority over individuals' emotional health by medicalizing not only physical illnesses but also psychiatric disorders on a global scale. Universal diagnostic criteria such as the DSM and ICD have become guidelines for classifying and limiting emotions, and the increasing number of emotional disorder diagnoses in each new edition has raised the question of whether it is illness or patients that are increasing. raises the question of whether it is the diseases or the patients that are increasing. Therefore, diseases such as depression and anxiety disorders, as well as emotions such as anger, anxiety, and fear, should be considered in conjunction with the social realities that give rise to these diseases and emotions. The study examined the relationship between the medicalization of emotions and social changes and events through participants who consulted psychiatrists and psychologists. Face-to-face in-depth interviews were conducted with 20 participants and 2 physicians who had visited a psychiatrist or psychologist, selected using snowball sampling. The results of the study reveal that everyday emotions, which are considered illnesses, are controlled by medical discourse, and that most participants received psychological treatment because they encountered many negative emotions such as anxiety, fear, unhappiness, and anger, and felt helpless in making sense of their emotions.