The role of commanders in Mongol campaigns
Moğol seferlerinde komutanların rolü
  1. Tez No: 980692
  2. Yazar: EMRE İNAN KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞAĞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Moğol İmparatorluğu, Moğol Ordu Sistemi, Moğol Komutanları, Noyanlar, Cengiz Han, Subutay, Cebe, Mongol Empire, Mongol Army System, Mongol Commanders, Noyans, Genghis Khan, Subutai, Jebe
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 13. yüzyılda Cengiz Han'ın önderliğinde tarihe damgasını vurmuş olan Moğol İmparatorluğu'nu seferlerinde başarılı kılan komutanları inceleme amacıyla oluşturulmuş bir derleme niteliğindedir. Çalışmanın yazılma amacı Moğol imparatorluğunda yer almış olan komutanların seferlerdeki rolünü inceleyerek gerekli bilgiler ışığında bunların sebeplerini bulmak ve yorumlar getirmektir. Buna göre öncelikle Moğol imparatorluğunun askeri yapısından bahsedilecek, ardından seferler hakkında bilgi verilerek komutanların işlevlerinin sebepleri hakkında tartışılacaktır. Çalışma boyunca yer alan kaynaklar, yazıldıkları dönemden günümüze kadar yer alan eserlerden oluşmaktadır ve orijinal Türkçe ile İngilizce kaynakların yanında çeviri olarak yer alan dönemin Farsça, Rusça ve Çince kaynaklarının Türkçe ile İngilizce çevirileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is a compilation created with the aim of examining the commanders who made the Mongol Empire, which left its mark on history under the leadership of Genghis Khan in the 13th century, successful in its campaigns. The purpose of this study is to examine the role of the commanders who served in the Mongol Empire during the campaigns and to identify and interpret the reasons for their actions based on the necessary information. Accordingly, the military structure of the Mongol Empire will first be discussed, followed by information about the campaigns and a discussion of the reasons for the commanders' actions. The sources used throughout the study consist of works from the period in which they were written to the present day, and in addition to the original Turkish and English sources, there are Turkish and English translations of Persian, Russian, and Chinese sources from the period.