Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında politikalar Avrupa Birliği ve Türkiye örnekleri
Policies within the scope of combating child labor examples of the European Union and Türkiye
  1. Tez No: 980845
  2. Yazar: YAĞMUR AYDOĞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LAÇİN AKYIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk İşçiliği, Çocuk İşçiliği ile Mücadele, Avrupa Birliği, Türkiye, Child, Child Labour, Combating Child Labour, European Union, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın konusu, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye örnekleminde çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında politikaların ortaya konulmasıdır. Çalışmanın amacı, AB ve Türkiye'nin çocuk işçiliği ile mücadele politikalarını ve aralarındaki benzerlik ile farklarını ilgili mevzuat belgeleri, istatiksel veriler ve ikincil verilerin incelenerek konu ile ilgili literatür taramasıyla ortaya koymaktır. Literatürde AB veya Türkiye özelinde çocuk işçiliğinin farklı yönlerinin ele alındığı muhtelif çalışmalar mevcuttur. Ancak yapılan literatür taramasında AB ve Türkiye ilişkisi içerisinde güncel bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu kapsamda çalışma akademik yazına katkı sunacaktır. Bu çalışmada AB ve Türkiye'de çocuk işçiliği mücadelesi kapsamında mevcut olan politikaları incelemek amacıyla betimsel içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemin seçilmesinin temel nedeni, çocuk işçiliği ile mücadele bağlamında AB ve Türkiye açısından politikaların sistematik bir şekilde incelenmesinin gerekli olduğudur. Çalışma kapsamında öncelikle çocuk işçi kavramı incelenmiştir. Sonrasında ise çocuk işçiliğinin mevzuatsal boyutu ve bu kapsamda uygulanan politikalar sırasıyla AB ve Türkiye özelinde ele alınmıştır. Çalışmada, AB ilerleme raporlarında Türkiye'deki çocuk işçiliğinin durumu ve gelişimi ile ilgili dönemsel olarak bilgiler sunulmuştur. Çalışmanın sonucunda AB ve Türkiye'nin çocuk işçiliğiyle mücadele politikalarının birbirine yakın amaçlara sahip olduğu görülmüştür. AB ve Türkiye'nin politikaları karşılaştırıldığında ise, Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinde politikalarında olumlu değişimler yaptığı tespit edilmiştir. Türkiye'nin AB'ye uyum süreci bağlamında, çocuk haklarına dayalı bütüncül politikalar oluşturması, önemli etki oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
The study aims to identify policies to combat child labor in the European Union (EU) and Türkiye. The study aims to identify child labor policies in the EU and Türkiye, and to identify their similarities and differences through a literatüre review of relevant legislative documents, statistical data, and secondary data. Various studies addressing different aspects of child labor exist in the literatüre, specifically in the EU and Türkiye. However, no recent studies on the relationship between the EU and Türkiye were found in the literatüre review. In this context, the study will contribute to the academic literatüre. This study uses descriptive content analysis to examine existing policies to combat child labor in the EU and Türkiye. The primary reason for choosing this method is the need for a systematic examination of policies from the EU and Türkiye in the context of combating child labor. The study first examines the concept of child labor. Subsequently, the legislative dimension of child labor and the policies implemented in this context are discussed, respectively, in the EU and Türkiye. The study periodically presents information on the status and development of child labor in Türkiye from EU progress reports. The study concluded that the EU and Türkiye's policies to combat child labor share similar objectives. A comparison of EU and Turkish policies reveals that Türkiye has made positive changes in its policies during the EU harmonization process. In the context of Türkiye's EU harmonization process, developing holistic policies based on children's rights will have a significant impact.