Grafik tasarımın ebru sanatına etkisi
The effeect of graphic design of merbling art
  1. Tez No: 980893
  2. Yazar: AYTEN BARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM ÇAĞLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ebru sanatı, grafik tasarım, dijital uygulamalar, sanat eğitimi, Marbling Art, Graphic Design, Digital Applications, Art Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, geleneksel Türk sanatı olan ebrunun grafik tasarım disipliniyle olan etkileşimini kuramsal düzeyde incelemeyi amaçlamaktadır. Literatür taraması yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada, ebru sanatının temel görsel ilkeleri ile grafik tasarımın yapısal ve estetik unsurları arasında benzeşimler olduğu ortaya konmuştur. Kompozisyon, denge, renk kuramı, doku ve boşluk gibi grafik tasarım ilkelerinin, ebru sanatında tarihsel olarak sezgisel biçimde uygulandığı bulgular arasında yer almaktadır. Çalışmada ayrıca ebru desenlerinin dijital ortama taranarak vektörel ve piksel tabanlı grafik ürünlere dönüştürülebilirliği, dijital kolaj ve manipülasyon teknikleriyle yeniden yorumlanabilirliği incelenmiştir. Grafik tasarım eğitimi bağlamında ebrunun uygulamalı atölye çalışmalarına entegrasyonu, öğrencilerin estetik duyarlılıklarını geliştirmekte ve kültürel farkındalık kazanmalarını desteklemektedir. Bu bağlamda çalışma, geleneksel sanatların grafik tasarım alanındaki potansiyelini ortaya koyarak, disiplinlerarası yaklaşımların ve kültürel mirasın çağdaş tasarıma katkılarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine, on a theoretical level, the interaction between marbling art a traditional Turkish art form and the discipline of graphic design. Conducted through a literature review, the research reveals analogies between the fundamental visual principles of marbling art and the structural and aesthetic components of graphic design. Findings indicate that graphic design principles such as composition, balance, color theory, texture, and space have historically been applied intuitively within marbling art. The study also explores the digitization of marbled patterns, their transformation into vector- and pixel-based graphic products, and their reinterpretation through digital collage and manipulation techniques. In the context of graphic design education, the integration of marbling art into hands-on studio practices enhances students' aesthetic sensitivity and supports the development of cultural awareness. Accordingly, this study highlights the potential of traditional arts within the field of graphic design and demonstrates the contributions of interdisciplinary approaches and cultural heritage to contemporary design.