Küresel iklim değişiklikleri kaygısı ve eko-anksiyetenin bireylerin turistik destinasyon seçimi üzerindeki etkisi: Antalya il merkezi destinasyonuna yönelik bir çalışma
The effect of global climate changes anxiety and eco-anxiety on individuals' choice touristic destination: A study towards Antalya province center destination
- Tez No: 980945
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN ATIL BİLGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizmde İklim Değişiklikleri Kaygısı, Destinasyon Seçimi, Eko-Anksiyete, Climate Change Anxiety in Tourism, Destination Selection, Eco-Anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılın en önemli küresel sorunlarının başında gelen iklim değişiklikleri astronomik ve jeolojik temelli doğal faktörlerin yanı sıra antropojenik kaynaklı aerosoller, sera gazları ve arazi kullanımındaki değişiklikler gibi çeşitli unsurlar tarafından tetiklenmektedir. Ortaya çıkan bu durum küresel bağlamda ekolojik, sosyolojik ve ekonomik yapılar üzerinde çeşitli olumsuz sonuçlar oluşturmaktadır. Bu tablo bireysel ve toplumsal korkuyu derinden etkilerken bireyler üzerinde yüksek endişeyi içeren iklim değişiklikleri kaygısına, ekolojik hayatın tehlikeye girmesi ile yaşamlarının ve nesillerinin devamı konusunda da eko-anksiyeteye neden olmaktadır. Özellikle toplumun en hassas kesimini oluşturan çocuklar, ergen bireyler ve 50 yaş ve üzeri bireylerde bu durum daha hızla gelişmektedir. İklim değişiklikleri kaygısı ve eko-anksiyete kavramlarının benzer olduğu düşünülse de fizyolojik ve psikolojik açıdan birtakım farklılıklar göstermektedir. Ancak buna karşılık genel olarak iklim özellikleri kapsamında, iklim değişiklikleri kaygısı ve eko-anksiyete gibi psikolojik durumların bireylerin turistik destinasyon tercihi ve talebi üzerinde önemli bir unsur olarak ortaya çıkmaktadır. Yapılan bu çalışmada küresel iklim değişiklikleri kaygısı ve eko-anksiyetenin bireylerin turistik destinasyona yönelik etkisi Antalya il merkezi özelinde incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 26.00, AMOS 24, MAXQDA Analytics Pro 2022, Stata programları ve GIS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarından elde edilen bulgular doğrultusunda demografik özelliklerin iklim değişiklikleri kaygısı ve eko-anksiyete üzerinde etkili bir faktör olduğu görülürken aynı zamanda destinasyon tercihlerinin belirlenmesinde rol oynadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın temel amacı ve sorusu olması bağlamında, iklim değişikliği kaygısı düzeylerinin ve eko-anksiyete düzeylerinin, bireylerin destinasyon tercihleri üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Çalışmada test edilen altı hipotezin tamamı kabul edilmiştir. Araştırma verilerinden elde edilen bulgular ve sonuç, literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırılarak yorumlanmış ve öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Climate change, one of the most important global issues of the 21st century, is triggered by various factors, including astronomical and geological natural factors, as well as anthropogenic aerosols, greenhouse gases, and changes in land use. This situation has various negative consequences on ecological, sociological, and economic structures in a global context. This situation deeply affects individual and societal fear, leading to climate change anxiety, which involves high levels of concern among individuals, as well as eco-anxiety regarding the threat to ecological life and the continuation of their lives and future generations. This situation develops more rapidly among children, adolescents, and individuals aged 50 and over, who constitute the most vulnerable segments of society. Although climate change anxiety and eco-anxiety are considered similar concepts, they exhibit certain differences from a physiological and psychological perspective. However, within the scope of climate characteristics, psychological conditions such as climate change anxiety and eco-anxiety emerge as significant factors influencing individuals' preferences and demand for tourist destinations. In this study, the impact of global climate change anxiety and eco-anxiety on individuals' preferences for tourist destinations was examined specifically in the central city of Antalya. The analysis of the data obtained from the research was conducted using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 26.00, AMOS 24, MAXQDA Analytics Pro 2022, Stata programs, and GIS (Geographic Information Systems). The findings obtained from the analysis results show that demographic characteristics are an effective factor on climate change concerns and eco-anxiety, and at the same time, they play a role in determining destination preferences. In addition, in the context of the main objective and question of the study, it is seen that the levels of climate change concerns and eco-anxiety are effective on individuals' destination preferences. All six hypotheses tested in the study were accepted. The findings and results obtained from the research data were interpreted in comparison with similar studies in the literature, and recommendations were made.