Genç yetişkinlerin bağlanma stilleri ve yaşam doyumu arasında kardeş ilişkilerinin aracılık rolü
The mediator role of sibling relationships on attachment styles and life satisfaction during young adulthood
  1. Tez No: 980958
  2. Yazar: ASLIHAN ŞENAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAPANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardeşe bağlanma, Yaşam doyumu, Sibling attachment, Life satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı genç yetişkin bireylerin anne, baba ve kardeşle kurduğu bağlanma ilişkisiyle yaşam doyumu arasındaki ilişkide kardeş ilişkilerinin aracılık rolünü araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da yaşayan en az 1 kardeşe sahip 18-40 yaş arası toplam 391 kişi oluşturmaktadır. Katılımcılara sırasıyla; Onam formu, Demografik bilgi formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri- İlişki Yapıları (anne-baba-genel formları), Yaşam Boyu Kardeş İlişkileri Ölçeği ve Yetişkin Yaşam Doyum Ölçeği sunulmuştur. Analizlerde, skewness ve kurtosis değerleri incelenerek normal dağılım bulunduğundan parametrik testler tercih edilmiştir. İki grup arasındaki farkları değerlendirmek amacıyla Bağımsız Gruplar T-Testi, değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için Pearson Korelasyon Analizi, değişkenler arasındaki aracı ilişkileri incelemek üzere Bootstrap Temelli Regresyon analizine başvurulmuştur. Araştırmanın bulgularına göre; anne, baba ve kardeşe bağlanma ilişkilerinin her birinin yaşam doyumu ile ilişkisinde kardeş ilişkilerinin aracılık rolü oynadığı bulunmuştur. Bağlanma, yaşam doyumu ve kardeş ilişkileri değişkenleri demografik bilgilere göre incelendiğinde ise; doğum sırası değişkeninde anlamlı bir ilişki bulunmazken, medeni durum, cinsiyet, kardeş sayısı, ebeveyn birlikteliği ve kardeş kaybına göre bazı alt boyutlarda anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Değişkenler arasındaki korelasyon analizlerinde ise; tüm bağlanma biçimlerinin yaşam doyumu ve kardeş ilişkileriyle negatif yönde anlamlı ilişkiler sergilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the mediating role of sibling relationship among mother, father, sibling attachment and life satisfaction in young adulthood. The sample of the research consists of a total 391 people between the ages of 18 and 40 who have at least 1 sibling living in Istanbul. Inform Consent, Demographic Information Form, Experiences in Close Relationships- Relationship Structures Questionaries (mother-father-general forms), Lifespan Sibling Relationships Scale and Adult Life Satisfaction Scale were presented to the participants respectively. Parametric tests were preferred in the analyses because the skewness and kurtosis values were examined and a normal distribution was found. Independent Groups T-Test was used to evaluate the differences between the two groups, Pearson Correlation Analysis was used to determine the relationships between variables, Bootstrap-Based Regression analysis was used to examine the intermediary relationships between variables. According to the findings, it has been found that sibling relationships play a mediating role between the life satisfaction and each of the mother, father and sibling attachment relationships. When attachment, life satisfaction and sibling relationships variables were examined according to demographic information; there was no significant relationship in the birth order variable, but significant relationships were found in some sub-dimensions according to marital status, gender, number of siblings, parental union and sibling loss. In the correlation analysis between the variables, it has been observed that all forms of attachment exhibit negatively significant relationships with life satisfaction and sibling relationships.