Acil servise maksillofasiyal travma ile başvuran geriatrik hastaların retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of geriatric patients admitted to the emergency department with maxillofacial trauma
  1. Tez No: 981042
  2. Yazar: BÜŞRA KARA TURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTULUŞ AÇIKSARI, DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR DURMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Maksillofasiyal travma, geriatrik hasta, düşme, acil servis, retrospektif analiz, Maxillofacial trauma, geriatric patients, fall, emergency department, retrospective study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, acil servise maksillofasiyal travma nedeniyle başvuran geriatrik hastaların epidemiyolojik özelliklerini, travma mekanizmalarını, eşlik eden yaralanmaları, kırık paternlerini ve klinik sonuçlarını retrospektif olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 1 Ocak 2024 - 1 Ocak 2025 tarihleri arasında Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Acil Servisine maksillofasiyal travma nedeniyle başvuran 65 yaş ve üzeri 483 hastayı kapsamaktadır. Hastaların demografik özellikleri, travma mekanizması, fizik muayene ve görüntüleme bulguları, konsültasyon gereksinimleri, tedavi yaklaşımları ve klinik sonuçları hastane kayıt sistemi üzerinden geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Veriler IBM SPSS 26 kullanılarak tanımlayıcı analizlerle incelenmiştir. Hastaların yaş ortalaması 78,7±8,3 olup %62,1'i kadın, %37,9'u erkektir. En yaygın travma nedeni düşme (%89,9) olarak saptanmıştır. Nazal fraktür (%17) en sık görülen kırık tipidir; bunu maksiller sinüs (%6,9) ve orbital (%6,5) kırıklar izlemiştir. Travmatik beyin hasarı %2,9 oranında gözlenmiş olup, en sık kontüzyon şeklinde görülmüştür. Hastaların %91,1'i taburcu edilmiştir; %7,6'sı servise, %1,2'si yoğun bakıma yatırılmıştır. Yatan hastalarda mortalite oranı %7,5 olarak belirlenmiştir. Cerrahi girişim gereksinimi sınırlı olup, hastaların %67,4'ünde konservatif tedavi yeterli olmuştur. En sık uygulanan işlemler süturasyon (%12,1) ve redüksiyon (%4,9)'dur. Geriatrik maksillofasiyal travmaların büyük bölümü düşük enerjili düşmelerden kaynaklanmakta ve genellikle konservatif tedaviyle yönetilebilmektedir. Nazal ve orta yüz kırıkları en sık görülen lezyonlardır. Yaşlı hastalarda travmaların düşük mortalite oranına rağmen sistemik hastalıklar ve eşlik eden yaralanmalar klinik seyri olumsuz etkileyebilir. Sonuç olarak, acil servislerde geriatrik hastalar için düşme önleme programları ve yaşa duyarlı multidisipliner yaklaşımlar büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to retrospectively analyze the epidemiological and clinical characteristics of geriatric patients presenting to the emergency department with maxillofacial trauma, including mechanisms of injury, fracture patterns, associated lesions, management strategies, and clinical outcomes. This descriptive and analytical study included 483 patients aged 65 years or older who presented with maxillofacial trauma between January 1, 2024, and January 1, 2025, at Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital Emergency Department. Demographic data, trauma mechanisms, clinical and radiological findings, consultations, treatment approaches, and outcomes were obtained from hospital records and analyzed using IBM SPSS 26. The mean age was 78.7±8.3 years; 62.1% were female and 37.9% male. Falls (89.9%) were the most common cause of trauma. The nasal bone (17%) was the most frequently fractured region, followed by the maxillary sinus (6.9%) and orbital fractures (6.5%). Traumatic brain injury occurred in 2.9% of patients, predominantly as contusions. Most patients (91.1%) were discharged; 7.6% were admitted to wards, and 1.2% to intensive care. The mortality rate of the patients who were hospitalized was 7.5%. Surgical intervention was required in a minority (37.5%), while 67.4% were treated conservatively. The most frequent procedures included suturing (12.1%) and reduction (4.9%). Maxillofacial trauma in older adults is primarily caused by low-energy falls and can often be managed conservatively. Nasal and midfacial fractures predominate, while mandibular fractures are less frequent. Although mortality is relatively low, comorbidities and concomitant injuries can worsen clinical outcomes. These findings underline the need for fall-prevention programs and age-sensitive, multidisciplinary emergency care strategies for elderly trauma patients.