تأثير الوسيط لرغبات كبار المديرين والعوامل المؤثرة في الحوسبة السحابية في الاستخدام الفعلي: أدلة من المصارف الإسلامية العراقية
Üst düzey yöneticilerin arzularının aracılık etkisi ve fiili kullanımda bulut bilişimi etkileyen faktörler: Irak İslamibankalarından kanıtlar
- Tez No: 981048
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM KAYADİBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Etkileyen Faktörler, Üst Düzey Yöneticilerin İstekleri, Fiili Kullanım, Bulut Bilişim, İslami Bankalar, Influencing Factors, Senior Managers' Desires, Actual Usage, Cloud Computing, Islamic Banks
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışma, üst düzey yöneticilerin isteklerinin ve bulut bilişimi etkileyen faktörlerin fiili kullanım üzerindeki etkisini, Irak İslami bankaları örneğinde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada betimsel-analitik yöntem benimsenmiş ve nicel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Veriler, Bağdat'ta bulunan 24 İslami bankadaki 386 yöneticiden oluşan evrene dağıtılan anket aracılığıyla toplanmış, örneklem ise üst düzey yöneticiler, yardımcılar ve bölüm başkanlarından oluşan 193 kişiden meydana gelmiştir. İstatistiksel analizler (SPSS.25) programı kullanılarak basit ve çoklu doğrusal regresyon yoluyla değişkenler arasındaki ilişki ve etkilerin ölçülmesiyle gerçekleştirilmiş, ayrıca (SEM-Amos) programı aracılığıyla yol analizi yapılarak sonuçlara ulaşılmıştır. Bulgular, kültürel faktörlerin bulut bilişimi benimseme konusunda üst düzey yöneticilerin istekleri üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, örgütsel faktörlerin bulut bilişimin fiili kullanımı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunduğu, bulut bilişimi etkileyen faktörlerin ise üst düzey yöneticilerin istekleri aracılığıyla kısmi aracılık etkisiyle hem doğrudan hem de dolaylı olarak fiili kullanım üzerinde anlamlı bir etkide bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışma, Irak'taki İslami bankaların üst yönetimlerine, bölüm başkanları ve banka çalışanları arasında bulut bilişimin kullanım kültürünü yaygınlaştırmaları gerektiğini önermektedir. Ayrıca güçlü bir altyapının oluşturulması, bulut hizmetlerinin yaygınlaştırılması için gerekli kaynakların sağlanması ve diğer ülkelerin deneyimlerinden yararlanılması önemle vurgulanmaktadır. Bunun yanında, verilerin korunması ve güven artırımı amacıyla şifreleme ve kimlik doğrulama gibi güvenlik önlemlerinin uygulanması da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study aimed to investigate the effect of senior managers' desires and the influencing factors on the actual use of cloud computing, with application to Iraqi Islamic banks. The research adopted descriptive-analytical method and employed a quantitative approach. Data were collected through a questionnaire distributed to the study population of 386 managers across 24 Islamic banks in Baghdad, with a sample of 193 participants including senior managers, deputies, and department heads. Statistical analysis was conducted using (SPSS.25) through simple and multiple linear regression to examine the correlation and effect among the study variables, in addition to employing (SEM-Amos) for path analysis and obtaining results. The findings revealed a significant positive effect of cultural factors on senior managers' willingness to adopt cloud computing. Results also indicated a significant effect of organizational factors on the actual use of cloud computing, as well as a direct and indirect significant effect of influencing factors on actual use through the partial mediation of senior managers' desires. The study recommended that top management in Iraqi Islamic banks should promote the culture of cloud computing adoption among department heads and bank employees. It also emphasized the importance of establishing a strong infrastructure and providing the necessary resources for expanding cloud services by leveraging international experiences, in addition to enhancing data security and privacy through the implementation of security measures such as encryption and authentication to build trust in the use of cloud computing.