The investigation of students' engagement in various activities: ted-ed lessons case
Öğrencilerin çeşitli dinleme etkinliklerine katilimlarinin i̇ncelenmesi: ted-ed dersleri örneği
  1. Tez No: 981187
  2. Yazar: SERRA NAZ GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA KIZILKAYA CUMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: betimsel nicel çalışma, TED Eğitimi (TED-Ed), Yabancı Dil Olarak İngilizce (EFL), dinleme becerileri, dinlediğini anlama, Web 2.0 Araçları, öğrenci katılımı, descriptive quantitative study, TED-Education (TED-Ed), English as a Foreign Language (EFL), listening skills, listening comprehension, Web 2.0 Tools, student engagement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Öğretim Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bir İngilizce dinleme dersi kapsamında, İngilizce dil öğrenicilerinin TED-Ed ders görevlerine katılımına ilişkin etkileşim kalıplarını incelemeyi amaçlayan betimsel nicel bir çalışmadır. İngilizce eğitimi, toplum genelinde neredeyse evrensel olarak değer gören önemli bir eğitim unsurudur. Günümüzde, artan sayıda eğitim kaynağı sayesinde İngilizce eğitimi gelişmeye devam etmektedir. TED-Ed, öğrenicilerin küresel konuları keşfetmelerine olanak tanıyan yenilikçi bir web aracıdır. Bu çalışmada, TED-Ed'in bir Web 2.0 aracı olarak seçilmesinin amacı, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini sınıf ortamının ötesine taşımak ve bu yenilikçi platformdan faydalanmaktır. Çalışmanın amacı, İstanbul Galata Üniversitesi'nde sekiz hafta süren TED-Ed tabanlı bir İngilizce öğrenme programı boyunca öğrencilerin etkileşim düzeylerinin, görev tamamlama oranlarının ve katılım oranlarının nasıl değiştiğini incelemektir. Bu araştırma, TED-Ed platformu tarafından kaydedilen katılım ve etkileşim kalıplarını sekiz haftalık süreçte nicel olarak değerlendirmektedir. Çalışma, İstanbul Galata Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı'na kayıtlı başlangıç seviyesindeki 18–21 yaş aralığındaki öğrencilerle yürütülmüştür. Veriler, betimsel nicel bir yöntemle; katılım oranları, çoktan seçmeli sorulardaki başarı düzeyi ve görev tamamlama oranları gibi platform temelli ölçütlere dayanarak toplanmıştır. Bulgular, öğrencilerin etkileşim düzeylerinin, görev tamamlama oranlarının ve katılım oranlarının sekiz haftalık süreçte nasıl değiştiğini açıklamayı; ayrıca TED-Ed'in EFL (İngilizcenin yabancı dil olarak öğretimi) bağlamında tamamlayıcı bir öğretim aracı olarak potansiyelini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive quantitative study that aims to explore the engagement patterns of English language learners' participation in TED-Ed lesson tasks as part of an EFL listening course. English language education is a substantial element that is almost universally valued by the general public. Today, English language education continues to benefit from an increasing number of educational resources. TED Education is an innovative web tool that enables learners to explore a wide range of global topics. Selecting TED-Ed as a Web 2.0 tool for English language learning aims to extend students' learning experiences beyond the classroom and leverage this innovative platform. The objective of the study is to explore how students' engagement levels, task completion, and participation rates change over the course of an eight-week TED-Ed-based English language learning program at İstanbul Galata University, extending learning beyond the classroom setting. This research quantitatively evaluates patterns of participation and engagement recorded by the TED-Ed platform over an eight-week period. The study was conducted at İstanbul Galata University and focused on elementary-level students enrolled in the English Preparatory Program. The research involved a study group of students aged between 18 and 21. The data for this study was gathered by a descriptive quantitative research method that mainly employed platform-based metrics such as participation rates, multiple-choice performance, and task completion rates. The findings aim to explain how students' engagement levels, task completion, and participation rates evolve throughout an eight-week TED-Ed-based program, highlighting the potential of TED-Ed as a supplementary tool in EFL settings.