Kişilik özellikleri ve romantik ilişkiarasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between personalitytraits and romantic relationships
  1. Tez No: 981281
  2. Yazar: BEYZA NUR EFE TELLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR YABANİGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik modeli, Çevrimiçi flört, İnsan ilişkileri, Five factor personality model, Online dating applications, Human relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Pandemi süreci, bireylerin sosyal ilişki kurma biçimlerini derinden etkilemiş ve dijital platformlar aracılığıyla sürdürülen romantik ilişkilerin sayısında belirgin bir artışa yol açabilmektedir. Bu çalışma, pandemi sonrası dönemde flört uygulamalarının bireylerin kişilik özellikleri, romantik ilişki dinamikleri ve psikolojik sağlıkları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, çevrimiçi ve çevrimdışı kimlik kavramları, bağlanma stilleri, kişilik teorileri ve dijitalleşmenin ilişkiler üzerindeki dönüştürücü rolü çok boyutlu bir şekilde ele alınmıştır. Nicel araştırma yöntemleriyle desteklenen bu çalışmada, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın 18-35 yaş arası İstanbul'da yaşayan 232 bireyden elde edilen veriler doğrultusunda flört uygulamalarının bireylerin kendilik algıları, ilişki beklentileri ve sosyal etkileşim pratikleri üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Bulgular, dijitalleşmenin romantik ilişkilerde yeni dinamikler oluşturduğunu ve bu ilişkilerin bireylerin kişilik gelişimi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiler yarattığını işaret etmektedir. Veri toplama araçları olarak; Beş Faktörlü Kişilik Ölçeği, Kendini Açma Ölçeği ve Sosyodemografik Bilgi Formları kullanılmıştır. Bu bağlamda çalışma, hem akademik literatüre katkı sunmakta hem de bireylerin dijital platformları daha sağlıklı kullanmaları adına öneriler geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The pandemic process has profoundly influenced the ways individuals establish social relationships and has led to a noticeable increase in the number of romantic relationships maintained through digital platforms. This study aims to examine the effects of dating applications on individuals' personality traits, romantic relationship dynamics, and psychological well-being in the post-pandemic period. Within the scope of the research, the concepts of online and offline identity, attachment styles, personality theories, and the transformative role of digitalization on relationships are addressed in a multidimensional manner. Supported by quantitative research methods, this study analyzes the impact of dating applications on individuals' self-perceptions, relationship expectations, and social interaction practices based on data collected from 232 participants, aged 18–35, residing in Istanbul, regardless of gender. The findings indicate that digitalization has created new dynamics in romantic relationships and that these relationships generate both positive and negative effects on individuals' personality development. As data collection tools, the Five-Factor Personality Inventory, the Self-Disclosure Scale, and Sociodemographic Information Forms were used. In this context, the study not only contributes to the academic literature but also develops recommendations for healthier use of digital platforms by individuals.