Akut kardiyojenik pulmoner ödem tedavisinde non invaziv pozitif basınçlı ventilasyon tiplerinin değerlendirilmesi
Evaluation of non-invasive positive pressure ventilation types in the treatment of acute cardiogeneic pulmonary edema
  1. Tez No: 981360
  2. Yazar: BERKCAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN YALÇINLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, Heart failure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, akut kardiyojenik pulmoner ödem (AKPÖ) nedeniyle acil servise başvuran ve non-invaziv pozitif basınçlı ventilasyon (NİPBV) endikasyonu alan hastalarda, Flow-Safe II+® taşınabilir BiPAP sistemi ile konvansiyonel non-invaziv mekanik ventilatörlerin erken klinik ve fizyolojik etkinliğini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel karşılaştırmalı çalışmada, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisinde 1 Ağustos 2024 – 28 Nisan 2025 tarihleri arasında AKPÖ tanısıyla NİPBV başlanan toplam 180 hasta (Flow-Safe II+®, n=90; konvansiyonel, n=90) değerlendirilmiştir. Bulgular: Başvuru anı, 30. ve 60. dakikada vital bulgular, kan gazı, laboratuvar ve fizik muayene parametreleri kaydedilmiş; mekanik ventilatörde kalış süresi, kısa dönem sonlanımlar (tekrar NİPBV, entübasyon, taburculuk, yatış, acil serviste mortalite) analiz edilmiştir. İki grup yaş, cinsiyet, komorbidite ve başvuru vital parametreleri açısından büyük ölçüde homojendi. Flow-Safe II+® grubunda başlangıç SpO₂ daha düşük (medyan %84,5 vs %87,5; p=0,018), konvansiyonel grupta koroner arter hastalığı (%57,8 vs %38,9; p=0,017) ve BNP düzeyi (medyan 5.886 vs 3.749 pg/mL; p=0,044) daha yüksekti. Flow-Safe II+® ile 0–30 ve 0–60 dakikalık SpO₂ artışı anlamlı olarak daha fazla saptandı (sırasıyla p=0,045 ve p=0,037); kan gazı ve diğer vital değişkenler ile kısa dönem sonlanımlar arasında anlamlı fark yoktu. Flow-Safe II+® grubunda 60. dakikada ortopne ve ronküs daha sık görüldü (sırasıyla p=0,002 ve p=0,009), ancak çoklu test düzeltmesi sonrası yalnızca ortopne bulgusu anlamlı kaldı. Sonuç: Flow-Safe II+® taşınabilir BiPAP sistemi, AKPÖ'lü hastalarda konvansiyonel non-invaziv mekanik ventilatörler kadar etkili ve güvenli olup, erken dönemde oksijenlenme avantajı sunmaktadır. Elektrik gerektirmemesi ve hızlı kurulumu sayesinde, özellikle hastane öncesi ve acil servis gibi kaynak kısıtlı ortamlarda pratik bir alternatif olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the early clinical and physiological efficacy of the portable Flow-Safe II+® BiPAP system and conventional non-invasive mechanical ventilators in patients presenting to the emergency department with acute cardiogenic pulmonary edema (ACPE) requiring non-invasive positive pressure ventilation (NPPV). Materials and Methods: In this prospective, observational comparative study, 180 patients (Flow-Safe II+®, n=90; conventional, n=90) who received NPPV for ACPE between August 1, 2024, and April 28, 2025, in the Emergency Department of Ege University Hospital were evaluated. Results: Vital signs, blood gas, laboratory values, and physical examination findings were recorded at baseline, 30, and 60 minutes. Mechanical ventilator duration, emergency department length of stay, and short-term outcomes (repeat NPPV, intubation, discharge, hospitalization, mortality) were analyzed. The two groups were largely homogeneous regarding age, gender, comorbidities, and initial vital signs. Baseline SpO₂ was lower in the Flow-Safe II+® group (median 84.5% vs 87.5%; p=0.018), while coronary artery disease (57.8% vs 38.9%; p=0.017) and BNP (median 5,886 vs 3,749 pg/mL; p=0.044) were higher in the conventional group. Flow-Safe II+® demonstrated significantly greater SpO₂ increases at 0–30 and 0–60 minutes (p=0.045 and p=0.037, respectively); no significant differences were found in blood gas or other vital/clinical variables and short-term outcomes. At 60 minutes, orthopnea and rhonchus were more frequent in the Flow-Safe II+® group (p=0.002 and p=0.009), but after multiple testing correction, only orthopnea remained significant. Conclusion: The Flow-Safe II+® portable BiPAP system was found to be as effective and safe as conventional non-invasive mechanical ventilators in patients with ACPE, offering an early advantage in oxygenation. Its portability, lack of need for electricity, and rapid setup make it a practical alternative in prehospital and emergency department settings with limited resources.