Fen eğitiminde react stratejisinin etkililiği: Bir meta-analiz çalışması
The effectiveness of the react strategy in science education: A meta-analysis study
  1. Tez No: 981361
  2. Yazar: ZEYNEP KARAASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Kavramsal anlama, Meta analizi, REACT strateji, Öğrenci tutumu, Academic achievement, Conceptual understanding, Meta analysis, REACT strategy, Student attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen eğitiminde REACT stratejisinin öğrencilerin akademik başarısı, kavramsal anlama düzeyi ve fene karşı tutumları üzerindeki genel etkisini meta-analiz yöntemiyle belirlemektir. Ayrıca, etki büyüklüklerinin temel alan, yayın yılı, uygulama süresi ve öğretim kademesi değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Bu doğrultuda YÖK Ulusal Tez Merkezi, ULAKBİM, ProQuest Dissertations & Theses, Web of Science, ERIC ve EBSCO veri tabanlarında kapsamlı bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Belirlenen dâhil edilme ölçütlerine göre; akademik başarıya yönelik 30, kavramsal anlamaya yönelik 16 ve fene karşı tutuma yönelik 9 çalışma analiz kapsamına alınmıştır. Veriler SPSS 30 programı aracılığıyla analiz edilmiş; etki büyüklükleri Cohen's d katsayısı kullanılarak rastgele etkiler modeline göre hesaplanmıştır. Yayın yanlılığı; huni grafiği ve Rosenthal'ın güvenli N değeri ile değerlendirilmiş ve herhangi bir yayın yanlılığına rastlanmamıştır. Bulgular, REACT stratejisinin akademik başarı, kavramsal anlama ve tutum üzerinde yüksek düzeyde etkili olduğunu göstermiştir. Etki büyüklükleri yalnızca uygulama süresi değişkenine göre anlamlı farklılık göstermiş; temel alan, yayın yılı ve öğretim kademesi değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda öğretim uygulamalarına ve ileri araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the overall effect of the REACT strategy on students' academic achievement, conceptual understanding, and attitudes towards science in the context of science education. Additionally, it examined whether effect sizes varied based on study field, publication year, implementation duration, and education level. Data were collected from YÖK National Thesis Center, ULAKBİM, ProQuest Dissertations & Theses, Web of Science, ERIC, and EBSCO databases. Based on inclusion criteria, 30 studies on academic achievement, 16 on conceptual understanding, and 9 on attitudes towards science were included. Meta-analyses were conducted using the SPSS 30.0software. Effect sizes were calculated using Cohen's d under the random effects model. Publication bias was assessed using funnel plot, Rosenthal's fail-safe N vaule and no publication bias was found. The average effect size of REACT on academic achievement was 1.003 (SE = 0.090, 95% CI: 0.826–1.180); on conceptual understanding, 1.013 (SE = 0.152, 95% CI: 0.715–1.310); and on attitudes, 0.755 (SE = 0.816, 95% CI: 0.115–1.516). Moderator analysis indicated that only the implementation duration had a significant moderating effect, while study field, publication year, and education level showed no significant influence. The findings suggest that the REACT strategy has a strong positive effect on key learning outcomes in science education and offer a foundation for further research and instructional planning.