Acil serviste bolus nitrogliserin ve geleneksel nitrogliserin infüzyonu tedavisi uygulanmış akut kardiyojenik akciğer ödemi tanısı alan hipertansif hastaların klinik sonlanım açısından karşılaştırılması
Clinical outcomes of bolus nitroglycerin and conventional nitroglycerin infusion in the management of sympathetic crashing acute pulmonary edema in the emergency department
- Tez No: 982360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL TAYFUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: pulmoner ödem, hipertansif acil durum, nitrogliserin, acil servis, kritik bakım, endotrakeal entübasyon, Acil servis-hastane, Acil tedavi, Acil tıp, Antihipertansif ajanlar, Entübasyon-intratrakeal, Hipertansiyon, pulmonary edema, hypertensive emergency, nitroglycerin, emergency service, hospital, critical care, intubation, intratracheal, Emergency service-hospital, Emergency treatment, Emergency medicine, Antihypertensive agents, Intubation-intratracheal, Hypertension
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut hipertansif kardiyojenik akciğer ödemi (AHKAÖ), ani gelişen nefes darlığı, takipne, sempatomimetik bulgular ve belirgin hipertansiyonla seyreden, acil serviste hızlı tanı ve tedavi gerektiren kritik bir klinik tablodur. Artmış sempatik tonus ve ani art yük artışının neden olduğu pulmoner konjesyon dakikalar içinde solunum yetmezliğine neden olabilir. Bu durumda hızlı vazodilatasyon hayat kurtarıcıdır. Son yıllarda bolus nitrogliserin tedavisinin AHKAÖ yönetimindeki yeri vurgulanmakla birlikte, uygulama şeklinin (bolus veya sürekli infüzyon) klinik sonlanım üzerindeki etkisine ilişkin veriler sınırlıdır. Bu çalışmada, AHKAÖ nedeniyle acil serviste tedavi edilen hastalarda bolus nitrogliserin ile geleneksel nitrogliserin infüzyonu uygulamalarının klinik sonlanım (taburcu–servis–yoğun bakım) ve entübasyon gereksinimi açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli gözlemsel çalışmaya, 1 Eylül 2024 – 7 Ocak 2025 tarihleri arasında üçüncü basamak bir eğitim ve araştırma hastanesi acil servisine AHKAÖ tanısıyla başvuran ve intravenöz nitrogliserin tedavisi uygulanan 113 hasta dâhil edilmiştir. Hastalar nitrogliserinin uygulanma metoduna göre bolus ve infüzyon gruplarına ayrılmıştır. Birincil sonlanım değişkeni klinik sonlanım, ikincil sonlanım değişkeni entübasyon gereksinimi olarak belirlenmiştir. Tek değişkenli analizler ve ordinal lojistik regresyon modeli ile acil servis sonlanımına etki eden faktörler değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 72,2±12,2 yıldı ve %52,2'si erkekti. En sık komorbiditeler hipertansiyon (%90,3) ve kalp yetersizliği (%66,4) idi. Acil servis sürecinde mortalite izlenmedi. Ordinal lojistik regresyon analizinde bolus nitrogliserin uygulanması, daha iyi acil servis sonlanımıyla bağımsız olarak ilişkili bulundu (OR=6,90; %95 GA: 3,10–15,36; p<0,001). Entübasyon oranı bolus grubunda %8,9, infüzyon grubunda %21,1 (p=0,071) idi. Sonuç: Acil serviste AHKAÖ yönetiminde bolus nitrogliserin uygulaması, daha iyi klinik sonlanım ile ilişkilidir. Bolus nitrogliserin, uygun hasta seçimiyle fizyopatolojik olarak rasyonel ve acil koşullarda uygulanabilir bir tedavi seçeneği olup, bulguların doğrulanması için prospektif çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Sympathetic Crashing Acute Pulmonary Edema (SCAPE) is a critical condition with sudden dyspnea, tachypnea, sympathetic symptoms and marked hypertension, requiring rapid diagnosis and treatment in the emergency department (ED). Increased sympathetic activity and abrupt afterload elevation cause pulmonary congestion and respiratory failure within minutes, where rapid vasodilation is lifesaving. Although bolus nitroglycerin therapy has gained attention in recent years, data comparing bolus and continuous infusion regarding clinical outcomes remain limited. This study compared bolus and conventional nitroglycerin infusion therapies in terms of clinical outcome (discharge–ward–intensive care unit) and intubation requirement among patients treated for SCAPE in the ED. Materials and Methods: This retrospective, single-center observational study included 113 patients admitted to the ED of a tertiary training and research hospital with SCAPE between September 1, 2024, and January 7, 2025, who received intravenous nitroglycerin. Patients were categorized into bolus and infusion groups according to treatment protocol. The primary outcome was clinical outcome; the secondary outcome was intubation requirement. Data were analyzed using non-parametric tests, and an ordinal logistic regression model evaluated factors associated with ED outcome. Results: The mean age was 72.2±12.2 years, and 52.2% were male. Hypertension (90.3%) and heart failure (66.4%) were the most common comorbidities. No mortality occurred during ED treatment. Bolus nitroglycerin was independently associated with a better ED outcome (OR=6.90; 95% CI: 3.10–15.36; p<0.001). Intubation rates were 8.9% in the bolus group and 21.1% in the infusion group (p=0.071). Conclusion: In SCAPE management, bolus nitroglycerin was associated with a better clinical outcome. Bolus therapy appears physiologically rational and feasible in emergency settings, but confirmation through prospective multicenter studies is warranted.