Takayasu arteriti ve komorbid hastalıklar
Takayasu arteritis and comorbid diseases
- Tez No: 981368
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Takayasu arteriti, komorbid hastalıklar, ITAS-2010, hastalık aktivitesi, prognoz, Takayasu arteritis, comorbidities, ITAS-2010, disease activity, prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Takayasu arteriti (TA), aort ve ana dallarını tutan, kronik granülomatöz inflamasyon ile seyreden nadir bir vaskülittir. Hastalık yalnızca vaskülit bulguları ile değil, aynı zamanda eşlik eden komorbid hastalıklarla da klinik açıdan heterojen bir seyir göstermektedir. Bu çalışmada, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı'nda takip edilen TA hastalarında komorbid hastalıkların sıklığı ve dağılımı incelenmiş; komorbiditelerin hastalık aktivitesi skoru olan ITAS-2010 ile ilişkisi ve prognoz üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli, analitik çalışmaya 01.01.2002–31.05.2024 tarihleri arasında Takayasu arteriti tanısı ile takip edilen 121 hasta dahil edilmiştir. Hasta dosyalarından demografik özellikler, klinik bulgular, laboratuvar verileri ve komorbid hastalıklar kaydedilmiştir. Hastalık aktivitesi ITAS-2010 ve destekleyici analizlerde ITAS-A skorları ile değerlendirilmiştir. Komorbiditelerin hastalık aktivitesi ve prognoz üzerine etkilerini incelemek için uygun parametrik ve non-parametrik testler ile regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan 121 hastanın %87,6'sı kadın (n=106), ortalama yaşı 51,2 ± 13,9 yıl idi. En sık görülen komorbid hastalıklar kardiyovasküler grupta olup, başta hipertansiyon (%40,5, n=49) olmak üzere dislipidemi (%23,1, n=28) ve ateroskleroz (%21,5, n=26) izlendi. ITAS-2010 skorları, miyokard infarktüsü (p=0,018), konjestif kalp yetmezliği (p=0,035) ve kronik böbrek hastalığı (p=0,028) olan hastalarda anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Cox regresyon analizinde ise özellikle kronik böbrek hastalığı ve kalp yetmezliği varlığının uzun dönem sağkalımı olumsuz etkilediği saptandı. Sonuç: Bu çalışma, TA hastalarında komorbid hastalıkların yalnızca klinik seyir ve prognoz üzerinde değil, aynı zamanda hastalık aktivitesi skorları üzerinde de belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle kardiyovasküler ve renal komorbiditeler, hem ITAS skorları ile ilişkili bulunmuş hem de sağkalımın bağımsız belirleyicileri olarak öne çıkmıştır. Sonuçlarımız, TA yönetiminde yalnızca vaskülit aktivitesinin değil, eşlik eden komorbid durumların da bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Takayasu arteritis (TA) is a rare, chronic granulomatous vasculitis involving the aorta and its major branches. The disease exhibits a heterogeneous clinical course, not only due to vascular inflammation but also through the presence of various comorbidities. This study aimed to investigate the prevalence and distribution of comorbid diseases in TA patients followed at Ege University Faculty of Medicine, to examine their relationship with the Indian Takayasu Clinical Activity Score (ITAS-2010), and to evaluate their impact on clinical course and prognosis. Methods: This retrospective, single-center, analytical study included 121 patients diagnosed with TA between 01.01.2002 and 31.05.2024. Demographic characteristics, clinical manifestations, laboratory parameters, and comorbidities were retrieved from patient files. Disease activity was assessed using ITAS-2010, with supportive analyses performed using ITAS-A. The effects of comorbidities on disease activity and prognosis were analyzed with appropriate parametric and non-parametric tests, as well as regression models. Results: Among 121 patients, 87.6% were female (n=106), with a mean age of 51.2 ± 13.9 years. The most common comorbidities were cardiovascular disorders, particularly hypertension (40.5%, n=49), followed by dyslipidemia (23.1%, n=28) and atherosclerosis (21.5%, n=26). ITAS-2010 scores were significantly higher in patients with myocardial infarction (p=0.018), congestive heart failure (p=0.035), and chronic kidney disease (p=0.028). Cox regression analysis revealed that the presence of chronic kidney disease and heart failure were independent predictors of worse long-term survival. Conclusion: This study demonstrates that comorbidities in TA patients are not only decisive for clinical course and prognosis but also significantly associated with disease activity scores. Particularly cardiovascular and renal comorbidities were found to correlate with higher ITAS scores and emerged as independent determinants of survival. These findings highlight the necessity of a comprehensive management approach in TA, incorporating both vascular inflammation and accompanying comorbid conditions.