Üniversite uygulama restoranlarında gastronomik deneyim ve müşteri memnuniyeti algıların incelenmesi
Examining gastronomic experience and customer satisfaction perceptions in university application restaurants
  1. Tez No: 981396
  2. Yazar: SELAY ÇELİK KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL SERKAN UZYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi turizmi, Gastrostomi, Gastrostomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, üniversite uygulama restoranlarındaki gastronomik deneyim ve müşteri memnuniyeti algılarını incelemektir. Bu kapsamda, araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veriler, anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini, bir üniversite uygulama restoranını ziyaret eden 183 müşteri oluşturmaktadır. Verilerin analizinde SPSS 27.0 programından yararlanılmış; tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların gastronomik deneyim ve müşteri memnuniyeti algılarının cinsiyet, yaş, eğitim durumu, aylık gelir ve restorana geliş sıklığı gibi demografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Ancak, medeni durum değişkenine göre müşteri memnuniyeti algısında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca, gastronomi deneyiminin alt boyutları olan yiyecek-içecek deneyimi ve hizmet deneyimi ile müşteri memnuniyeti arasında güçlü ve pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the perceptions of gastronomic experience and customer satisfaction in university application restaurants. In this context, a quantitative research method was adopted, and data were collected using the survey technique. The sample of the study consists of 183 customers visiting a university application restaurant. SPSS 27.0 program was used for data analysis; descriptive statistics, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, and Spearman Correlation analysis were used. As a result of the research, it was determined that the participants' perceptions of gastronomic experience and customer satisfaction did not differ significantly according to demographic variables such as gender, age, education level, monthly income, and frequency of visits to the restaurant. However, a significant difference was found in the perception of customer satisfaction according to the marital status variable. In addition, a strong and positive significant relationship was determined between the sub-dimensions of the gastronomic experience, namely food and beverage experience and service experience, and customer satisfaction.