Sosyal medya platformlarının Türk halk müziğinin görünürlüğüne etkileri
The effects of social media platforms on the visibility of Turkish folk music
  1. Tez No: 981453
  2. Yazar: SAHİL EKMEKCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY AKDAĞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Halk müziği, sosyal medya, dijitalleşme, kültürel dönüşüm, etkileşim biçimleri, Folk music, social media, digitalization, cultural transformation, interaction forms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, geleneksel müzik kültürünün dijital iletişim ortamlarındaki temsil biçimlerini ve sosyal medya kullanıcılarının halk müziğine yönelik algı, tutum ve etkileşim pratiklerini incelemektedir. Araştırmada, sosyal medyanın halk müziğinin tanıtımı, yaygınlaştırılması ve yeniden üretilmesi süreçlerindeki rolü analiz edilmiş; geleneksel icra biçimlerinin dijital platformlarda nasıl dönüştüğü ortaya konulmuştur. Nitel ve nicel veri toplama teknikleri birlikte kullanılarak, farklı yaş ve sosyo-kültürel arka planlara sahip sosyal medya kullanıcılarının halk müziğine ilişkin görüşleri, paylaşım alışkanlıkları ve etkileşim düzeyleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, dijital mecraların halk müziğinin genç kuşaklar nezdinde görünürlüğünü artırdığı, ancak aynı zamanda müzikal içeriğin geleneksel bağlamından kopmasına ve biçimsel değişimlere uğramasına yol açtığını göstermektedir. Sonuç olarak, sosyal medya; halk müziği ile dinleyici arasındaki mesafeyi azaltan, etkileşimi güçlendiren, ancak kültürel özgünlüğün korunması açısından yeni tartışma alanları yaratan çift yönlü bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study examines the representation of traditional music culture in digital communication environments and the perceptions, attitudes, and interaction practices of social media users towards folk music. The research analyzes the role of social media in the promotion, dissemination, and reproduction of folk music, and reveals how traditional performance practices are transformed on digital platforms. By employing both qualitative and quantitative data collection methods, the study evaluates the opinions, sharing habits, and engagement levels of social media users from various age groups and socio-cultural backgrounds. The findings indicate that digital media increases the visibility of folk music among younger generations, yet also leads to a detachment of the musical content from its traditional context and to certain formal changes. In conclusion, social media has a dual impact: it reduces the distance between folk music and the audience, strengthening interaction, while simultaneously creating new areas of debate regarding the preservation of cultural authenticity.