Security awareness of smartphone users: A descriptive study
Akıllı telefon kullanıcılarının güvenlik farkındalığı: Belirtimsel bir çalışma
- Tez No: 981528
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Siber güvenlik, Cyber security
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, mobil cihazların günlük hayatta vazgeçilmez hale geldiği bir çağda akıllı telefon güvenliği farkındalığının kritik sorununu incelemektedir. Akıllı telefonlarda depolanan kapsamlı miktarda kişisel veriyle, bu cihazlar yalnızca kolaylık sağlayan araçlar değil, aynı zamanda siber saldırılar için potansiyel hedeflerdir. Her yerde bulunmaları, hassas uygulamalar ve bilgilerle birleştiğinde, onları bilgisayar korsanlığından fiziksel kayba kadar çeşitli tehditlere karşı savunmasız hale getirir. Sonuç olarak, akıllı telefonların güvenliğini sağlamak giderek daha hayati hale gelmiştir. Kullanıcılar, kimlik avı ve kötü amaçlı uygulamalar gibi dijital tehditler konusunda farkındalıklarını artırmalı ve güçlü kilit ekranı ayarları ve güvenli yedekleme rutinleri gibi önlemler benimsemelidir. Bu çalışma, akıllı telefon kullanıcılarının güvenlik farkındalık düzeylerini, yaygın riskleri anlamalarına, koruyucu önlemleri benimsemelerine ve siber saldırılara karşı algılanan duyarlılıklarına odaklanarak bir anket yöntemi aracılığıyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çoğunlukla 18-30 yaş aralığındaki 145 katılımcıdan oluşan çeşitli bir örneklem, güvenlik davranışları hakkında içgörüler sağlamıştır. Bulgular, kullanıcıların cihazlarını kilitlemek gibi temel önlemleri sıklıkla kullanırken, düzenli veri yedeklemeleri, şifreleme ve kimlik avı girişimlerine karşı dikkatli olma gibi daha gelişmiş uygulamaların sıklıkla göz ardı edildiğini göstermektedir. Ayrıca, çalışma, çevrimiçi hesapları ve kişisel verileri korumak gibi yumuşak güvenlik önlemlerine kıyasla yetkisiz cihaz erişimini engelleme gibi fiziksel güvenliğe güçlü bir vurgu yapıldığını ortaya koymaktadır. Bu araştırma, akıllı telefon güvenliği uygulamalarındaki önemli boşluklara ışık tutmakta ve bu eksiklikleri gidermede kullanıcı eğitiminin önemini vurgulamaktadır. Eyleme dönüştürülebilir içgörüler ve pratik öneriler sunarak, çalışma daha geniş siber güvenlik alanına katkıda bulunmakta ve akıllı telefon güvenliğini artırmak için daha etkili farkındalık kampanyaları ve araçlarının geliştirilmesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the critical issue of smartphone security awareness in an age where mobile devices have become indispensable in everyday life. With the extensive amount of personal data stored on smartphones, these devices are not only tools of convenience but also potential targets for cyberattacks. Their ubiquity, combined with sensitive applications and information, makes them vulnerable to various threats, from hacking to physical loss. Consequently, ensuring the security of smartphones has become increasingly vital. Users should increase their awareness of digital threats such as phishing and malicious apps and adopt measures such as strong lock screen settings and secure backup routines. This study aims to evaluate the security awareness levels of smartphone users through a survey method, focusing on their understanding of common risks, adoption of protective measures, and perceived susceptibility to cyberattacks. A diverse sample of 145 participants, primarily aged 18–30, provided insights into their security behaviors. Findings indicate that while users often employ basic measures such as locking their devices, more advanced practices like regular data backups, encryption, and vigilance against phishing attempts are frequently overlooked. Furthermore, the study reveals a strong emphasis on physical security, such as preventing unauthorized device access, over soft security measures like protecting online accounts and personal data. This research sheds light on significant gaps in smartphone security practices and underscores the importance of user education in addressing these deficiencies. By providing actionable insights and practical recommendations, the study contributes to the broader field of cybersecurity and supports the development of more effective awareness campaigns and tools for enhancing smartphone security.