Âşıklık geleneğinde usta çırak ilişkisi: Ardahan ili örneği
Master-apprentice relationship in the minstrel tradition: The example of Ardahan province
  1. Tez No: 981565
  2. Yazar: ÖZGÜR UĞURLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL ÖZAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Âşıklık Geleneği, Usta-Çırak İlişkisi, Halk Müziği, Kültürel Miras, Modern Âşıklık, Türk halk müziği, Minstrel Tradition, Master-Apprentice Relationship, Folk Music, Cultural Heritage, Modern Minstrelsy, Turkish folk music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
UĞURLU, Özgür. Âşıklık Geleneğinde Usta Çırak İlişkisi: Ardahan İli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ardahan, 2025. Âşıklar, toplumsal olaylara ve bireysel duygulara tercüman olarak tarih boyunca halkın sesi olmuşlardır. Âşıklık geleneği, ustalardan öğrendikleri sanatsal mirası çırakları aracılığıyla aktaran bir yapı üzerine kurulmuştur. Bu sanat dalı, sadece bireysel yaratıcılığı değil, aynı zamanda sözlü kültürün devamlılığını da destekleyen bir unsurdur. Dolayısıyla, âşıkların kültürel hafızayı Nesil'den-Nesil'e taşıyan önemli figürler olduğu söylenebilir. Bu tez, Âşıklık geleneğinde usta çırak ilişkisinin Ardahan ilinde âşıklık geleneğinin tarihsel gelişimi, kültürel önemi ve müzikal özelliklerini incelemektedir. Âşıklık geleneği, yüzyıllar boyunca şekillenmiş ve bölgenin kültürel mirasının önemli bir parçası olmuştur. Tezde, âşıkların şiirlerinde kullandıkları mahlas alma, rüya motifi ve usta-çırak ilişkisi gibi geleneksel unsurlar ele alınmaktadır. Bu çalışma, Ardahan'da âşıklık geleneğinin devamlılığını ve kültürel etkilerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
UĞURLU, Özgür. (Master-Apprentice Relationship in the Minstrel Tradition: The Example of Ardahan Province), Master's Thesis, Ardahan, 2025. Minstrels have been the voice of the people throughout history, reflecting societal events and individual emotions. The minstrel tradition is based on an apprenticeship system where artistic heritage is passed down from masters to apprentices. This art form supports both individual creativity and the continuity of oral culture. Thus, minstrels play a crucial role in preserving cultural memory across generations. This thesis examines the historical development, cultural significance, and musical characteristics of the minstrel tradition in Ardahan. The tradition has evolved over centuries, becoming an integral part of the region's cultural heritage. The study explores traditional elements such as pseudonym adoption, dream motifs, and the master-apprentice relationship in minstrel poetry. This research highlights the continuity and cultural impact of the minstrel tradition in Ardahan.